Вие имате прво да ја знаете вистината

Сексуалната желба кај мажите се зголемува со текот на годините, а кај жените се намалува, причината е еден хормон

Кај мажите, нивото на тестостерон, хормон кој ја поттикнува сексуалноста кај двата пола, е до неколку пати повисоко отколку кај жените и побавно паѓа. Кај жените по триесеттата година, нивото на тестостерон почнува да опаѓа.

Иако мажите и жените се генетски речиси целосно еднакви, неколку проценки сè уште не прават различни во текот на животот, вклучувајќи ја и возраста.

Како што објаснува американскиот психијатар Луан Бризендин во својата книга „Женски мозок“, разликата е пред се во хормоните кои влијаат на нашето доживување на светот и телесните промени, а тоа особено се чита кај жените кои влегуваат во менопауза.

Кај мажите, нивото на тестостерон, хормон кој ја поттикнува сексуалноста кај двата пола, е до неколку пати повисоко отколку кај жените и побавно паѓа. Кај жените над триесет години, нивото на тестостерон почнува да опаѓа за околу два проценти секоја година. До менопаузата жените губат и до 60 отсто од тестостеронот, што е една од причините поради која многу жени, за разлика од мажите, со текот на годините ја губат желбата за секс.

Психијатарот смета дека многу жени со менопауза се чувствуваат подготвени за нови почетоци, нивните деца растат, веќе немаат толку обврски и можат да се посветат, па нивниот сексуален нагон се засилува.

А покрај хормоните, тука се и познатите хромозоми X и Y. Научните истражувања покажаа дека на пократкиот животен век на мажите влијае Y-хромозомот и повисока стапка на смртност од рак. Освен тоа, мажите различно се справуваат со стресот, порано заболуваат од срцеви заболувања и поретко одат на лекар.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!