Вие имате прво да ја знаете вистината

Доктор силувал и малтертила спортистки, завршил зад решетки со доживотна затворска казна а федерацијата плаќа големи пенали

Вонсудската спогодба помеѓу Американската гимнастичка федерација и неколку стотици жртви на сексуален предатор става крај на големиот скандал во Соединетите Американски Држави во кој е вмешан деценискиот американски доктор по гимнастика, др. Лери Насар .

Споменатиот доктор е веќе зад решетки и издржува доживотна затворска казна, но жртвите на сексуално вознемирување, но и силување, одредот на поранешниот американски гимнастички тим, го тужеа. Американската гимнастичка федерација се согласи да плати 400 милиони долари на настраданите, откако огромното мнозинство од нив се согласија на спогодбата, но и на наведената сума. Понудената сума, која беше одбиена, беше речиси половина – 215 милиони долари.

Поранешната гимнастичарка Мекејла Марони и повеќе од 500 други спортисти го обвинија др. Лари Насар за злоупотреба

Патем, беа потребни години и години одење по судовите пред жртвите да добијат некаква парична сатисфакција. Како резултат на тоа, неколку стотици жени гимнастичари беа остро критикувани од Американската гимнастичка федерација, Американскиот олимписки и параолимписки комитет како и ФБИ, за начинот на кој ја воделе целата истрага. Бавно и неорганизирано.

Истата година, Универзитетот во Мичиген на жртвите на истиот сексуален предатор им платил дури 500 милиони долари за 332 жртви на сексуално вознемирување од страна на др. Лари Насар. Додека во друга населба имало уште повеќе жртви, 505 гимнастичари. 

Од толку многу, 476 се согласиле да добијат паричен надомест од Американската гимнастичка федерација, додека останатите се очекува да продолжат со тужбата. Врз основа на порамнувањето и готовинските плаќања, додадена е клаузула дека сите повредени или малтретирани жени повеќе нема да можат да ги тужат Американската гимнастичка федерација, Американскиот олимписки комитет, американскиот параолимписки комитет или гимнастичкиот центар Бела и Марта Кароли во Тексас.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!