Вие имате прво да ја знаете вистината

Постоечките евро банкноти наскоро ќе заминат во историјата, шефицата на ЕЦБ нареди тотален редизајн: „Сакам се ново!“

Претседателката на Европската централна банка (ЕЦБ), Кристин Лагард, побарала 19 експерти од членките на еврозоната, по еден од секоја земја, да изберат нов дизајн на банкноти на валутата до 2024 година, пишува The Telegraph.

Во моментов, на банкнотите има прозорци, врати и мостови. ЕЦБ вели дека тие се засноваат на различни епохи и стилови.

Новиот дизајн ќе го дизајнира комисија од советници составена од експерти од многу области – од уметници и дизајнери до физичари и археолози – а банкнотите ќе го променат својот изглед за да ги направат подостапни за Европејците од сите возрасти и култури.

Откако панелот ќе смисли нови визуелни решенија, ЕЦБ ќе ги стави на јавна дискусија. Следува тендер, по што ќе следуваат дополнителни консултации, а конечната одлука за изгледот на новите евро банкноти ќе ја донесе Управниот совет на ЕЦБ, органот кој вообичаено одлучува за каматните стапки и слични прашања.

Банкнотите нема да бидат откажани

Одлуката за редизајн доаѓа откако одлуката на ЕЦБ за можноста за имплементација на ново дигитално евро загрижи многумина и потенцијално навести за смртта на физичките пари.

Лагард нагласи дека банкнотите нема да бидат укинати.

– Банкнотите остануваат. Тие се тактилен и видлив симбол на заедничка Европа, особено во време на криза и се уште се исклучително барани. По 20 години, време е да го ревидираме изгледот на нашите банкноти за да ги направиме подостапни за Европејците од сите возрасти и култури, рече Лагард.

ЕЦБ сè уште не одлучила како ќе изгледаат банкнотите, што значи дека нивниот дизајн ќе го обликува советот од советници.

– Во европскиот јавен живот недостигаат претставници на црнците и другите малцински етнички групи. Сметаме дека во Велика Британија нема доволно парламентарци со црно и азиско потекло и дека ги нема доволно на водечките позиции на компаниите, но мислам дека ситуацијата во Европа е уште полоша – изјави Вернон.

„Одлуката на ЕЦБ може да ги поттикне партнерските агенции и земји да направат повеќе за различноста и застапеноста“, додаде тој.

Ревизија на историјата

Вернон тврдеше дека ЕЦБ треба да дејствува како Банката на Англија и Владата на Република Германија и да наложи ревизија на историјата на европските монетарни власти.

Откако ја ревидираше својата историја, Германија се извини за геноцидот во Намибија, а Националната банка на Англија ги отстрани сликите на нејзините гувернери кои беа поврзани со ропството.

Во моментов во оптек има банкноти од 27,6 милијарди евра во вредност од над 1,5 трилиони евра.

Најмногу се банкноти од 50 евра, од кои има 13,4 милијарди, потоа следат банкнотите од 20 евра кои имаат 4,5 милијарди. Банкнотата од 100 евра има две милијарди, а исто така и банкнотите од 10 и пет евра. Банкнотите од 200 и 500 се поретки, а ги има по една милијарда.

Централните банки на земјите од еврозоната престанаа да издаваат банкноти од 500 евра во 2019 година, бидејќи се стравуваше дека криминалците ќе ги искористат за ефикасно пренесување на големи количини на готовина.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!