Вие имате прво да ја знаете вистината

ХРВАТСКА ПРЕМИНУВА НА ЕВРА, А КУНАТА ОДИ ИСТОРИЈА: На 1 јануари 2023 година треба да влезат во ЕВРО ЗОНАТА

Хрватскиот вицепремиер и министер за финансии Здравко Мариќ во петокот во Ровињ изјави дека се подготвува законот за еврото. Неговиот нацрт треба да биде објавен во средината на јануари, додека неговото усвојување се очекува во април следната година.

Со тој закон ќе треба да се сменат 46 закони и повеќе од 70 подзаконски акти пред воведувањето на еврото, рече Мариќ на конференцијата „Хрватска како дел од еврозоната“ што се одржува во Ровињ во организација на Вечерњи лист и Округот Истра.

Владата го одреди 1 јануари 2023 година како датум кога Хрватска треба да биде подготвена за влез во еврозоната, а објавувањето на формална одлука за влез на Хрватска во еврозоната се очекува кон средината на следната година, пишува Tportal.hr

– Од тој момент Хрватска практично влегува во завршна фаза и мораме да ја забрзаме целата оваа работа што ја правиме бидејќи ни претстои многу работа, рече Мариќ, потсетувајќи дека ќе биде потребно да се повлече речиси една милијарда и сто милиони банкноти на куни и 500 милиони монети на куни кои ги има во банките, поштите, Фина и претприемачите со банкноти и монети евра.

Претстојат големи корекции во финансискиот сектор и се заедно има заедничко име, а тоа се „информирање на потрошувачите и заштита како интегрален принцип на целиот процес што го водиме“, пренесуваат.

Според него, од август следната година преку законот за еврото ќе се регулира обврската за двојно објавување на цените, што е еден од начините за ублажување на притисоците врз инфлацијата.

– На први јануари 2023 година ќе преминеме на еврото преку ноќ и двојниот тираж ќе трае уште две недели, граѓаните ќе можат да плаќаат во куни, а потоа само во евра. Периодот на двојно изразување на цените ќе трае најмалку една година, истакна министерот Мариќ.

Како што се слушна на отворањето на конференцијата, иако напуштањето на националната валута со себе носи одредени економски ризици, преминот кон еврото отвора низа придобивки.

Дали Хрватска ќе го користи еврото за економски напредок или откажувањето од монетарниот суверенитет ќе и биде товар околу врат ќе зависи пред се од структурата и силата на домашната економија. На Хрватска и претстои нов европски финансиски период и почеток на користење на грантови врз основа на Националниот план за закрепнување и стабилност, беше речено на конференцијата.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!