Вие имате прво да ја знаете вистината

Ja нарекуваат „нежниот гулаб на Луизијана“: го предизвика најголемиот нафтен екоцид во Мексиканскиот Залив, па направи богатство од тоа

Компанијата на милијардерот Филис Тејлор е одговорна за најдолгото истекување на нафта во историјата на САД, кое беше катастрофа за Мексиканскиот залив, но данок за „Ел Дорадо“ за г-ѓа Тејлор.

По експлозијата на нафтената платформа Deepwater Horizon во 2010 година, еколозите кои ја истражуваа штетата во Мексиканскиот залив наидоа на мистерија – имаше и нафтени дамки во водата кои не можеа да дојдат од местото на злогласната несреќа поради струи.

Со помош на сателитски снимки откриле дека нафтата истекува од друг извор, катастрофа стара шест години за која јавноста речиси ништо не знаела.

Во септември 2004 година, ураганот Џон уништи платформа за дупчење нафта управувана од компанија наречена Тејлор Енерџи, предизвикувајќи истекување нафта што продолжува до ден-денес.

Тоа е најдолготрајното и според една проценка најголемото истекување на нафта во САД досега забележано. Тоа беше еколошки кошмар за регионот, но данок за Ел Дорадо на Филис Тејлор, сопственик на Тејлор Енерџи и оштетена платформа.

Според анализата на тајните даночни податоци спроведена од ProPublica, независен медиум кој истражува случаи на злоупотреба на моќта, од 2005 до 2018 година, Тејлор остварил околу 444 милиони долари приход, главно од плати, камати, дивиденди и капитални добивки, но не плаќаат цент федерален данок на доход.

Законски отпис
Ова е главно затоа што таа успеа да ги претвори парите што нејзината компанија беше принудена да ги потроши за чистење на излевањето нафта во совршено легален деветцифрен даночен отпис за себе.

Претставниците на Филис Тејлор, која сега има 80 години, не одговориле на повеќекратните барања за коментар.

Тејлор е дел од групата ултра-богати Американци кои со години успеваат да ги избегнат федералните даноци на приход користејќи ги нивните деловни и други влијанија за да заработат дополнителни милиони, па дури и милијарди долари.

Патрик Тејлор, сопруг на Филис Тејлор, ја основа Тејлор Енерџи во 1979 година. Тој на крајот стана најбогатиот човек во Луизијана и уживаше во начинот на живот што ја придружуваше таа титула. Но, тој често велеше дека повеќе би сакал да биде познат по неговата улога во залагањето за создавање државна програма која дава стипендии на колеџи и универзитети во Луизијана.

Филис ја започна својата деловна кариера работејќи за друг нафтер од Луизијана, а се омажи за Патрик Тејлор во 1964 година и беше во одборот на Тејлор Енерџи додека тој ја водеше компанијата.

Наречена „нежниот гулаб“ на Луизијана поради нејзината филантропија, Филис Тејлор ги поддржуваше локалните образовни и уметнички институции, како и сместувањето за бездомници и сакаше да патува.

Годината кога опустоши ураганот Џон го промени животот на Филис Тејлор – неколку месеци по бурата, нејзиниот сопруг почина на 67-годишна возраст, а таа ја презеде компанијата на 63-годишна возраст.
Смртта создава спектакуларен даночен благодет за богатите, што некои експерти го сметаат за една од најголемите дупки во регулативите.

Тејлор Енерџи порасна во вредност во сите 25 години од нејзиното основање. Доколку Патрик Тејлор, кој го контролираше огромното мнозинство од компанијата, го продадеше бизнисот додека беше жив, Тејлорови ќе должеа огромна сума на данок на капитална добивка.

Но, сета таа вредност исчезна со неговата смрт во даночното влијание, благодарение на инаку широко осудената одредба на регулатива што ќе го чини американското Министерство за финансии повеќе од 500 милијарди долари во изгубени даноци во следната деценија.

Филис ја наследи компанијата и стана најбогатата жена во Луизијана, „тешка“ 1,6 милијарди долари. Имено, според порталот ProPublica, нема данок на имот кој се префрла на брачниот другар.

Во 2008 година, четири години откако компанијата дозна за излевањето, таа се соочи со задача да го исчисти, а Филис Тејлор одлучи дека сака да ја напушти работата.

Ги продаде сите платформи и други средства на компанијата (освен оштетената платформа), на двајца јужнокорејски купувачи. Тејлор, која поседуваше околу 95 отсто од компанијата, според нејзиниот поранешен извршен директор, изнесува близу 1,2 милијарди долари од приближно 1,25 милијарди долари.

Но, законски беше дозволена продажбата за на Даночната управа да се прикаже во сосема поинакво светло поради фактот што законот на сопствениците на приватни компании им овозможува голема слобода во одредувањето на вредноста на нивниот имот.

Бидејќи Тејлор ја наследи компанијата ослободена од данок, таа и нејзините советници ги имаа сите причини да и доделат висока почетна вредност бидејќи тоа би значело дека ако подоцна го продаде имотот, високата вредност ќе го минимизира или елиминира профитот „на хартија“.

„Кога имотот се пренесува помеѓу сопружниците по смртта, постои даночен поттик да се вреднува агресивно на високо ниво“, објаснува Грег Полски, професор по даночно право на Правниот факултет на Универзитетот во Џорџија, кој беше консултант за оваа приказна за ПроПублика.

Даночните записи на Тејлор сугерираат дека токму тоа се случило – таа не остварила профит од продажбата на својот бизнис. Всушност, успеа да пријави загуба од 211 милиони долари.

Поранешен инсајдер на компанијата рече дека Тејлор Енерџи е продадена по висока цена.

„Направив проценка. Знам колку вреди имотот и знам колку добивме од продажбата. Не изгубивме.“, изјави за ProPublic Џон Поуп, поранешен извршен директор на Тејлор Енерџи.

Даночна пријава
Последица беше тоа што Тејлор не плати федерален данок на доход во годината кога оствари огромен профит од продажбата. Таа дури забележа и извонредна додадена вредност – враќање на данокот од 30 милиони долари што го платила во претходните години.

По продажбата во 2008 година, она што остана од Тејлор Енерџи беше посветено само на една работа, рафинирање на нафта. Компанијата тврдеше дека се обидува да приклучи бунар што тече, но се чинеше дека нема напредок.

Неколку месеци по продажбата, федералната агенција која го надгледува дупчењето во Заливот преговараше за договор со кој се бараше компанијата да создаде фондација од 666 милиони долари за покривање на трошоците за чистење.

Тоа беше повеќе од половина од приходите од продажба на компанијата, но дојде „со сребро“. Откако Тејлор Енерџи беше основана како независна компанија, нејзините приходи и загуби одеа преку персоналните даноци на Филиса, односно таа можеше да ги отпише трошоците за чистење на сметка на сопствените приходи.

Иако за некои може да биде изненадување што трошоците за чистење на еколошка катастрофа се одбиваат од данок, таквите отписи се легални и се квалификуваат како „обични и неопходни“ деловни трошоци, според ProPublica.

Спротивно на тоа, глобите и казните не се одбиваат. Нафтениот гигант БП успеа да го поништи поголемиот дел од договорот што го направи со владата во врска со излевањето на Дипвотер Хоризонт, бидејќи голем дел од него беше потрошен за решавање на еколошка катастрофа, наместо за казни за прекршоци.

Ваквите одбитоци, велат, се недостижни за директорите или акционерите во јавниот промет каде што само фирма може да одбие трошоци.

Фактичка состојба
Поминаа години за конечно да се открие колкав е обемот на излевањето. Тејлор не откри речиси ништо за несреќата.

Вистинската состојба излезе на виделина благодарение на упорноста на еколошките здруженија, истражните извештаи и други околности.

Во годините по формирањето на специјална комисија за чистење, Тејлор Енерџи тврдеше дека не можела да предвиди таква несреќа и дека запирањето на излевањето нафта е технолошки невозможно.

Крајбрежната стража конечно му нареди на Тејлор да инсталира купола отпорна на пролевање во 2012 година, но три години подоцна, кога Тејлор Енерџи го реши судскиот спор што почна да објавува повеќе од нејзините напори, компанијата немаше ни дизајн на купола.

Како што подоцна документираше крајбрежната стража, Тејлор Енерџи беше „тврдоглава, тешка за справување и вербално воинствена“ и претпочиташе „да користи тактики на одложување наместо да соработува со намера да ја збуни, одложи или погрешно насочи“ владата.

Во 2015 година, новинската агенција АП откри дека и Тејлор и властите драматично го потцениле обемот на истекувањето. Крајбрежната стража објави нова проценка, многу повисока од претходните и 20 пати поголема од приближно четири галони дневно што компанијата тврдеше.

Во тужбата, проценал дека станува збор за излевање до 29.400 галони дневно. Тоа би значело дека, почнувајќи од 2004 година, повеќе нафта се излеа во Заливот од платформата Тејлор енерџи, од околу 130 милиони галони истечени како резултат на катастрофата на БП во Deepwater Horizon.

Тејлор Енерџи поднесе серија тужби против владата во текот на повеќе од една деценија во обид да врати барем дел од парите или да стави крај на обврските за чистење, велејќи дека направила се што може.

Тие се борат против чистењето
Наместо да инвестира ресурси во решавањето на проблемот, компанијата „ги инвестира сите свои пари и напори во борбата против чистењето“, рече Бретни Харди, виш адвокат на еколошката групација Earthjustice.

Дури и денес, маслото сè уште тече по околу 1.000 галони дневно. Заштитната купола, конечно подигната од изведувач ангажиран од крајбрежната стража откако сфатија дека не можат да очекуваат ништо од компанијата, исто така протекува.

Но, Филис Тејлор импресивно добро го надмина сето тоа. Таа остана позната како голем добротвор на својот град и држава. Пофалувајќи ја нејзината филантропија, американските маринци ѝ доделија почесен статус на маринци во 2013 година, а таа ја доби наградата Loving Cup за 2016 година.

Комбинацијата на загубата од продажбата на компанијата и трошоците за чистење значеше дека Тејлор не платил данок на доход од 2005 до 2018 година. На крајот на 2018 година, нејзиниот резервен фонд на загуби надмина 330 милиони долари, што доведе до можност дека никогаш повеќе нема да мора да плаќа данок на доход.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!