Вие имате прво да ја знаете вистината

Бугарија доби нова Влада, Кирил Петков нов премиер!

Со 134 гласа „ЗА“ денеска 47. Народно собрание на Бугарија ја избра владата на премиерот Кирил Петков.

Пратениците од ГЕРБ-СДС, Движењето за права и слободи и Преродба гласаа „против“ новата бугарска Влада.

Народното собрание на Бугарија во три последователни гласања го одобри Кирил Петков за премиер, ја усвои структурата и составот на Советот на министри. Во сите три гласања „ЗА“ гласаа 134 од вкупно 238 пратеници.

Дебатата траеше три часа.

Премиерот Кирил Петков и новите министри положија заклетва, по што се слушаа химните на Бугарија и ЕУ.

По изборот на владата во Народното собрание на Бугарија, новоизбраниот премиер Кирил Петков заедно со министрите ќе оди во Советот на министри, каде техничката влада предводена од премиерот Стефан Јанев ќе им ја предаде власта

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!