Вие имате прво да ја знаете вистината

Ова е најстарото дрво во светот! Старо е речиси 5000 години

Се проценува дека речиси 4.853 години е стар борот Бристлеконе во Белите планини во Калифорнија, кој поради староста го добил името по библискиот лик Метусала.

Се смета дека ова е најстарото дрво во светот.

Дрвото Метусала е толку добро заштитено како најстарото дрво на светот што неговата локација остана непозната за јавноста од неговото откривање во 1957 година.

Метузалешкиот бор расте високо во планините и до него не е лесно да се стигне бидејќи нема проодна пешачка патека. Расте во шума со антички, издржливи борови, кои се само неколку стотици години помлади од него.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!