Вие имате прво да ја знаете вистината

Пронајдено едно од најретките и најголеми природни богатства во Шир Ланка

Каменот пронајден во Шри Ланка пред околу три месеци наводно преставува еден од најретките и најголемите природни сини сафири во светот.

Националниот институт за накит на Шри Ланка соопшти дека се направени гемолошки анализи на пет примероци земени од карпа тешка 310 килограми. 

Како резултат на истражувањето, заклучено е дека каменот е еден од најретките и најголемите природни сини сафири во светот. 

Се вели дека Шри Ланка, а особено градот Ратнапура на југозападот на земјата, е област богата со накит, и слични вакви природни богатства.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!