Вие имате прво да ја знаете вистината

Банката на Англија предупредува: „Биткоинот ќе стане безвреден, бидете подготвени да изгубите сè“

Банката на Англија објави дека криптовалутата биткоин во одреден момент може да стане „безвредна“ и дека луѓето кои инвестираат во таа дигитална валута треба да бидат подготвени да изгубат сè, пишува Гардијан.

Предупредувајќи за потенцијалните ризици за инвеститорите, централната банка се запраша дали најпознатата дигитална валута, чија вредност порасна до близу 50.000 долари по парче оваа година, има вредност сама по себе.

На почетокот на ноември, вредноста на криптовалутата го достигна врвот на повеќе од 67.000 долари, но доживеа распродажба откако прво се појавија веста за омикронската варијанта на коронавирусот, за да се стабилизира на сегашното ниво минатата недела.

Заменик гувернерот, Сер Џон Канлиф, рече дека Банката мора да биде подготвена за ризиците поврзани со порастот на крипто средствата по брзиот пораст на нејзината популарност. „Нивната цена може да варира доста и биткоинот теоретски или практично може да падне на нула“, рече тој.

Пазарната капитализација на крипто средствата се зголеми десеткратно од почетокот на 2020 година на околу 2,6 трилиони долари, што претставува околу еден процент од глобалните финансиски средства. Околу 0,1 процент од богатството на британските домаќинства е во биткоини и слични криптовалути, како што се ethereum и Binance coin. Дури 2,3 милиони луѓе чуваат крипто средства во просек од околу 300 фунти по глава.

Комитетот за финансиска политика на банката, формиран по финансиската криза во 2008 година за следење на ризикот, во понеделникот објави дека постои мала мала закана за стабилноста на финансискиот систем на ОК поради криптовалутите. Сепак, тој предупреди дека, со сегашната брза стапка на раст, таквите средства би можеле повеќе да се поврзат со традиционалните финансиски услуги и веројатно ќе претставуваат голем број ризици.

Во својот редовен преглед на состојбата на финансискиот систем, банката рече дека главните институции треба да бидат внимателни кога прифаќаат крипто средства и ќе обрнат големо внимание на тоа како се развива пазарот.

„Подобрените регулаторни рамки и рамки за спроведување на законот, како на домашен така и на глобално ниво, се потребни за да се влијае на развојот на овие брзорастечки пазари и да се управуваат ризиците, да се поттикнат одржливите иновации и да се одржи довербата и интегритетот на финансискиот систем“, се вели во соопштението.

Во посебна објава на веб-страницата на банката, се вели дека биткоинот не исполнил многу од условите што се бараат од валутите и е изложен на ризик да стане нестабилен сам по себе.

Томас Белшам од Одделот за акционери и медиуми напиша: „Проблемот е што, за разлика од традиционалните валути, биткоинот не е навикнат да вреднува други работи освен самиот себе. Како што самите сопственици на биткоин сакаат да кажат, „еден биткоин е еден биткоин“. Но, повторувањето на истата изјава не прави валута.

Тој рече дека недостатокот на крипто средства – кој е ограничен на 21 милион биткоини – е меѓу клучните причини за неговата привлечност за инвеститорите, но оваа карактеристика вградена во неговиот дизајн „на крајот може да го направи биткоинот безвреден“.

Околу 19 милиони биткоини моментално се во оптек, а нови монети се додаваат кога „рударите“ ќе ги потврдат промените во „паричникот“. Иако се очекува конечниот број на биткоини во оптек да се достигне до февруари 2140 година, со текот на времето ќе станува потешко да се одржува овој систем, рече Белшам.

„Едноставната теорија на игри ни кажува дека процесот на повторно воведување треба, навистина, во одреден момент да поттикне да се појават паметни пари. И ако тоа се случи, инвеститорите навистина треба да бидат подготвени да изгубат сè на крајот.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!