Вие имате прво да ја знаете вистината

Познато кога ќе биде „ископан“ последниот Биткоин!

Барателите на криптовалути досега имаат „минирано“ 90 отсто од достапните биткоини на пазарот, односно 18,89 милиони долари вредност од можни 21 милион долари.

Првиот биткоин е „ископан“ во јануари 2009 година, а експертите проценуваат дека последниот ќе биде ископиран во 2140 година.

Цената на биткоинот драстично се промени во последните 12 години. Првично, еден биткоин вредел само 0,1 долари. Во декември 2012 година, кога беа „ископани“ 50 отсто од достапните биткоини во светот, со што неговата цена беше 7,5 долари по еден.

Последната цена што ја достигна оваа криптовалута беше 48.746 долари, што е пад за 28 отсто во однос на највисоката вредност што била некогаш односно 69.000 долари, која беше постигната на почетокот на годинава.

Процесот на создавање биткоин, познат како рударство или „минирање“, се изведува со помош на софистицирана компјутерска опрема која решава милиони исклучително сложени задачи, а како награда добива биткоин.

За секој блок што ќе успеат да го ископаат, пребарувачите моментално добиваат по 6,25 биткоини, а се проценува дека тоа ќе се намали на 3,125 во следните две години.

Сепак, не се очекува сите 21 милион биткоини да бидат достапни на слободниот пазар. Околу 3,7 милиони биткоини „исчезнаа“ поради различни причини, вклучително и губење на приватни клучеви од паричници со криптовалути или смрт на сопственикот. Наводно, милион биткоини поседува мистериозниот креатор на оваа криптовалута, познат под псевдонимот Сатоши Накамото.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!