Вие имате прво да ја знаете вистината

Германската Влада наредната година ќе се задолжи повеќе од 400 милијарди евра!

Сојузната влада на Германија ќе позајми повеќе од 400 милијарди евра во 2022 година, а овој потег Германија ќе го направи веќе трети пат по ред.

Во соопштението на германската финансиска агенција, која управува со задолжувањето и долгот на германската влада, се наведува дека за следната година се планирани вкупно 410 милијарди евра долг.

Федералната влада има отплата на долг во вкупна вредност од 322 милијарди евра во 2022 година. Во 2021 година, германската влада позајми рекордна сума од околу 483 милијарди евра за финансирање на стимулации објавени поради епидемијата со Ковид-19, а годината пред тоа позајми 407 милијарди евра.

Германскиот јавен долг се зголеми за 46,3 милијарди евра во вториот квартал од оваа година во однос на претходниот квартал и ќе достигне приближно две милијарди и 256 милијарди евра.

Во меѓувреме, германскиот парламент го суспендираше уставниот механизам за преполовување на долгот во 2020 година, кога започна кризата предизвикана од пандемијата на Ковид-19, дозволувајќи и на владата нови заеми за финансирање на мерките против Ковид-19. Се очекува долгот да остане до крајот на следната година.

Додека Германија има за цел повторно да воведе механизам за олеснување на долгот од 2023 година, притисокот врз федералниот буџет се очекува да се зголеми со зголемување на мерките за претпазливост против Ковид-19 и инвестициските трошоци.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!