Вие имате прво да ја знаете вистината

Европски совет: „Вакцинирањето на сите и добивањето дополнителна доза е клучно и итно!“

Водачите на ЕУ попладнево ја истакнаа важноста на вакцинацијата во борбата против пандемијата на Ковид-19, вклучително и дополнителна засилена доза со оглед на загрижувачката варијанта на вирусот омикрон.

„Вакцинирањето на сите и примањето дополнителна доза е клучно и итно“, се вели во заклучоците на Европскиот совет за епидемиолошката состојба. Лидерите на ЕУ разговараа за влошената епидемиолошка ситуација поради новата варијанта на вирусот омикрон на самитот во Брисел.

Шефовите на држави или влади на земјите-членки нагласуваат дека е клучно да се надмине сомнежот за вакцинација и да се бори против дезинформациите за вакцините.

Во однос на воведувањето ограничувања за движење, Европскиот совет повикува на координирани напори за одговор на моменталната ситуација врз основа на достапни научни докази и дека ограничувањата за патување се засноваат на објективни критериуми и не го поткопуваат единствениот пазар и не ја нарушуваат слободата на движење во рамките на Унијата.

Премиерот Пленковиќ за време на паузата им рече на новинарите дека потврдите за коронавирусот и овозможија слобода на движење минатото лето, што и помогна на Хрватска да има исклучително успешна туристичка сезона со над 90 отсто од бројките во споредба со рекордната 2019 година.

Некои земји веќе воведоа еднострани ограничувања, отстапувајќи од препораките за координирана акција. Така, Италија, без претходно да ја извести Европската комисија, ја воведе обврската за тестирање на вакцинираните лица како услов за влез во земјата и граѓаните на ЕУ. Слично на тоа, Португалија и Ирска воведоа обврска за тестирање за патниците од ЕУ како одговор на појавата на варијантата омикрон.

Водачите на ЕУ повикаа на усвојување ажурирани препораки за патување во ЕУ што е можно поскоро, објавени од Комисијата кон крајот на ноември. Во овие препораки, Комисијата предложи „пристап заснован на личности“, што значи дека лицето кое поседува валиден дигитален сертификат за ковид во принцип не треба да биде предмет на дополнителни ограничувања, како што се тестови или карантин, без оглед на местото на поаѓање во ЕУ.

Од лицата без дигитална ЕУ сертификација за ковид може да се бара да се подложат на тестирање пред или по пристигнувањето.

Комисијата, исто така, предложи дигиталните сертификати за ковид да важат девет месеци од примањето на последната доза од вакцината.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!