Вие имате прво да ја знаете вистината

Кинезите во близина на Ливно почнаа да ја градат најголемата фарма на ветерници во БиХ: Инвестиција вредна 130 милиони евра

Почетокот на работите на изградбата на најголемиот енергетски ветерен парк во Босна и Херцеговина кај Ливно беше означен денес, а кинеските инвеститори планираат во него да вложат вкупно 130 милиони евра.

Со симболично сечење на лентата на ридот Ивовик, претставниците на округот Херцегбосна и локалните власти, како и кинеските државни компании China National Technical Import & Export Corporation и Powerchina Resources, ја започнаа најголемата инвестиција во обновливи извори на енергија во БиХ. Тоа е првата фарма на ветер што ја градат кинески инвеститори. Вкупната моќност на поставените турбини на ветер е 84 мегавати, додека по изградбата на целиот ветерен парк е планирано годишно производство од 236,6 гигавати електрична енергија.

Премиерот на округот Херцегбосна, Иван Вукадин, изрази задоволство од инвестицијата од 130 милиони евра на подрачјето на таа жупанија, нагласувајќи дека ова е проект кој ќе ја зачува животната средина.

„Досега секогаш бевме достапни за сите инвеститори кога станува збор за кој било проект, особено за проект кој има значење за намалување на мисијата на CO2 во согласност со препораките на Европската унија“, рече Вукадин на церемонијата.

Како еден од важните проекти, ветерниот парк Ивовик беше спомнат на самитот Кина-Централна и Источна Европа, кој се одржа онлајн на почетокот на оваа година, а со кој претседаваше кинескиот претседател Кси Џинпинг.

Според истражувањата, подрачјето на Херцеговина има најголем потенцијал за изградба на ветерни електрани во БиХ. Според студијата на Меѓународната агенција за обновлива енергија (ИРЕНА), потенцијалот за изградба на ветерни електрани е 10.619 MW, а потенцијалното производство е 22.893 GWh. За споредба, вкупната потрошувачка на електрична енергија во БиХ во текот на 2020 година изнесува нешто повеќе од 12.000 GWh.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!