Вие имате прво да ја знаете вистината

Трошоците за работна сила по час нагло се зголемија во ЕУ

Трошоците за работа по час во ЕУ и еврозоната пораснаа најмногу во третиот квартал од оваа година, а од земјте во регионот, во Хрватска нивниот раст е највисок во последните две години, покажа извештајот на Евростат, кој ги одразува проблемите на компаниите да најдат работници.

На ниво на Европска унија, календарски приспособените трошоци за работна сила пораснаа за 2,9 отсто во третиот квартал во споредба со истиот период лани, што е најголемо од крајот на минатата година.

Во периодот од април до јуни, според ревидираните податоци на Евростат, тие се зголемени за 0,6 отсто.

Во еврозоната, трошоците се зголемија за 2,5 отсто во летниот квартал, што е исто така најголемо од четвртиот квартал минатата година. Тие речиси стагнираат во вториот квартал.

Компаниите имаат се повеќе проблеми со недостигот на работна сила, па се обидуваат да привлечат или задржат работници со повисоки плати и дополнителни бенефиции.

Повисоки плати и придонеси

Така, трошоците за плати во ЕУ пораснаа во периодот од јули до октомври за 2,8 отсто во однос на истиот период минатата година, откако речиси стагнираше во претходниот квартал.

Во еврозоната пораснаа за 2,3 отсто, по падот од 0,5 отсто во вториот квартал.

Трошоците за плати најмногу пораснале во секторите информации и комуникации за 4,4 отсто и рударство за 3,9 отсто. Значителен раст е забележан и во секторите трговија на големо и мало и поправка на моторни возила, од 3,4 отсто.

Трошоците за придонеси скокнаа за 3,3 отсто во третиот квартал во ЕУ и три отсто во еврозоната.

Во периодот од април до јуни се зголемени за 2,3 отсто во Унијата и 1,2 отсто во областа на примената на заедничката европска валута.

Најголем пораст на трошоците за придонеси е забележан во секторот сместување и услуги за храна, за 14,2 отсто и уметност, забава и рекреација за 12,9 отсто, се наведува во извештајот на Евростат.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!