Вие имате прво да ја знаете вистината

Американскиот суд ја отфрли спогодбата за најголемиот случај на епидемија со опијати од која загинаа 500.000 луѓе

Американскиот федерален суд отфрли спогодба од 4,5 милијарди долари со Purdue Pharmacy бидејќи претходната одлука на стечајниот судија пресуди, меѓу другото, дека на мнозинските сопственици на компанијата, семејството Саклер, нема да им биде дозволено да тужат за одговорност за епидемија на опијати.

Судот во Њујорк, според ФТ, толкува дека стечајниот судија премногу широко ги разбирал неговите овластувања и не можел да пропишува односи кои немаат ексклузивна врска со односот должник-доверител.

Според дел од таа поништена спогодба, семејството Саклер се согласи да инвестира 4,5 милијарди американски долари во лично богатство за да плати компензација на жртвите од опијати и да финансира кампања за да се избегне опијатна криза. Во исто време, средствата на Пердју требаше да бидат префрлени на нова компанија која ќе развие третман за прекумерна употреба на опијати и ќе произведе други лекови кои не служат за ублажување на болката.

Сепак, јавните обвинители од осум држави открија дека семејството Саклер заработило 10 милијарди долари од Пердју помеѓу 2008 и 2017 година, и затоа заклучиле дека таквата спогодба всушност му користи на семејството Саклер.

Пурдју го создаваше OxyContin, лек против болки за кој се вели дека одиграл многу важна улога во ширењето на епидемијата на опијати која убила околу 500.000 Американци.

Бранителите на семејството Саклер и претставниците на компанијата „Пердју“ велат дека поништувањето на спогодбата ќе доведе до повеќегодишни судски спорови, а жртвите и нивните семејства ќе мора да чекаат многу подолго за обесштетување.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!