Вие имате прво да ја знаете вистината

Европарламент: Пандемијата особено негативно влијаеше на младите

Пандемијата со коронавирусот имаше особено негативно влијание врз младите, поради што следната година ќе биде посветена на проблемите со кои се соочуваат, од одбивање на образование до растечки проблеми со менталното здравје, предупредија европратениците во дебатата за прогласување на 2022 година за европска година на младите.

Претходно оваа година, претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајден најави дека Европската комисија ќе предложи 2022 година да се прогласи за Европска година на младите.

Во 2022 година, Европската комисија, заедно со граѓанските организации и националните координатори, ќе организираат активности за младите во земјите-членки за вклучување на младите во европските и националните политики, додека имплементацијата ќе биде надгледувана од Европскиот парламент. За таа цел, европратениците одобрија дополнителни осум милиони евра за програмите Еразмус + и Европските сили за солидарност, а други средства ќе се обезбедат од други проекти и инструменти на ЕУ. Марија Габриел, комесар за иновации, истражување, култура, образование и млади, им рече на европратениците на пленарната седница дека „контекстот и духот на Европската година на млади ги дефинира слушањето, вклученоста, поддршката“.

Комесарката објасни дека, на пример, според истражувањето од октомври на Европскиот младински портал, „речиси 60 отсто од испитаниците сакаат климатските промени да бидат жешка тема оваа година“. Во Европската година на младите ќе се промени „парадигмата“ така што ЕУ „систематски ќе ја усвои перспективата на младите во своето политичко дејствување и ќе дава конкретни одговори на нивната визија“, најави таа, пренесе Хина.

Сабине Верхејен, членка на клубот на Европската народна партија и претседателка на Комитетот за култура и образование, ја отвори дебатата во Парламентот, посочувајќи дека младите се една од најпогодените групи од пандемијата бидејќи ги спречува да напредуваат и да се развиваат.

„Младите луѓе во солидарност ги прифатија и ги поддржаа ограничувањата наметнати од пандемијата на коронавирус, сега е време тие да бидат во центарот на нашето внимание и мило ми е што 2022 година ќе им биде посветена на нив, рече Верхејен, која беше известувач во парламентот за иницијативата.

Хрватската европратеничка Жељана Зовко, исто така членка на Комисијата за култура и образование, за Хина изјави дека „за жал оваа генерација млади стана изгубена генерација“.

„Се поголем е јазот меѓу богатите и сиромашните, особено во областа на образованието“, рече Зовко, истакнувајќи дека „семејствата со повеќе деца и пониски примања не можат да си дозволат ист квалитет на образование како побогатите“.

Според резултатите од истражувањето на Институтот за социјални истражувања во Загреб на тема ставовите на студентите за пандемијата, пандемијата негативно се одразила на значителен број студенти. Особено е нагласено негативното влијание врз менталното здравје, особено кај средношколците.

Во истражувањето, дури 43,9 отсто од матурантите рекле дека пандемијата има негативно или крајно негативно влијание врз нивната подготвеност за успешно учење, а 37 отсто рекле дека пандемијата има негативно или крајно негативно влијание врз нивната подготвеност да влезат пазарот на трудот. 

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!