Вие имате прво да ја знаете вистината

Вратата на Лапонија, село во кое Дедо Мраз работи во текот на цела година (фото)

Секој ден од годината во ова село можете да го сретнете Дедо Мраз и да го поминете магичниот арктички круг.

Селото на Дедо Мраз се наоѓа на поларната граница (на работ на Арктичкиот круг), во близина на градот Рованиеми, главниот град на провинцијата Лапонија.

Изграден е во лапски етно стил со трупци, задолжителни светли лампиони, ѕвона и знамиња, така што празничната атмосфера овде трае во текот на целата година.

Во ова село Дедо Мраз има своја канцеларија, каде што ги прима посетителите и ги слуша нивните желби, но и каде што „одговара“ на бројните писма што ги добивал од децата, а кои пристигнуваат во селската пошта. Тој го поминува секој ден во својата мисија да ги подобри животите и да ги прави среќни децата, како и да шири пораки за љубов, добра волја и божиќен долг низ светот.

Ја има и неговата помошничка Баба Мразица, а во селото има црква во која можат да се сместат 1.000 луѓе, фабрика за играчки, историски музеј и Божик.

Селото го посетуваат повеќе од 500.000 туристи годишно, а најголем дел од посетителите се државјани на Велика Британија, Германија, Русија и Азија.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!