Вие имате прво да ја знаете вистината

НауЧниците под земја открија “чудо на еволуцијата”, има 1306 нозе

Длабоко под земја во истражувачки бунар во австралискиот рударски регион, научниците го открија „чудото на еволуцијата“, неверојатно издолжена слепа стоногалка, подкласа на стоногалки кои имаат повеќе нозе од сите познати животни, поточно 1.306.

Витката бледа стоногалка е долга околу 95 мм и широка 0,95 мм со конусна глава, уста во форма на клун и големи зглобни испакнатини на врвот на главата, веројатно единствениот извор на чувство бидејќи му недостасуваат очи, објавија научниците.

„Порано, ниту една позната стоногалка немаше 1.000 нозе, и покрај англиското име што значи „илјада стапки“, рече ентомологот Пол Марек од Вирџинија Техна, главен автор на студијата.

Суштеството се вика Eumillipes persephone. Мал број од откриените примероци живееле на длабочина од речиси 60 метри под земја. Женките имале повеќе нозе од мажјаците.

„Според мое мислење, ова е неверојатно животно, чудо на еволуцијата“, вели коавторот на студијата, биологот Бруно Бузато.

„Ова е најекстремната должина пронајдена досега кај такви стоногалки, кои беа првите животни кои ја освоија земјата. Особено, овој вид успеа да се прилагоди на животот на неколку десетици метри длабоко во земјата, во суви и сурови средини каде многу е тешко да се најде стоногалка која ќе преживува на површината“, додаде Бузато.

Досега со најмногу нозе беше калифорнискиот Илакме пленипес, со 750 нозе.

Истражувачите веруваат дека развојот на толку многу нозе му помогнал на Еумилипс.

„Веруваме дека големиот број нозе даваат предност во однос на влечење/сила да ги туркаат нивните тела напред низ мали празнини и пукнатини во земјата во која живеат“, рече Бузато.

Видот живее во целосна темнина во подземно живеалиште полно со железо и вулкански карпи. Во отсуство на очи, користи други сетила, како што се допир и мирис, за да ја согледа околината. Припаѓа на семејството стоногалки кои се хранат со печурки, па истражувачите веруваат дека се храни со тоа.

Откриен е во регионот Голдфилдс-Есперанс во западна Австралија, во област каде што рударите ископуваат злато и други минерали, вклучително и литиум и ванадиум. Во студијата беа опишани четири индивидуи на Eumillipes, а пронајдени се уште четири. Ниту една од нив не беше анализиран жива.

Една од возрасните женки опишани во студијата имала 1.306 нозе, а другата 998. Еден од двајцата возрасни мажјаци имал 818, а другиот 778.

Бројот на нозете не е униформен кај вакви стоногалки бидејќи тие се пресоблекуваат, отфрлајќи го нивниот цврст надворешен слој, кој повторно расте и додава сегменти од нозете во текот на животот.

„Вообичаено е да добиваат повеќе нозе за време на пресоблекувањето, така што постарите поединци имаат повеќе нозе од младите“, вели Бузато.

Тие обично имаат околу 100 до 200 нозе. По нив, стоногалките имаат најголем број нозе, дури 382. Стоногалките имаат по еден пар нозе во секој сегмент од телото, додека овие откриените имаат два пара.

Научното име на новооткриеното суштество значи „вистински илјади стапки“ и се однесува на Персефона, кралицата на подземјето во античката грчка митологија. Овие стоногалки првпат се појавиле пред повеќе од 400 милиони години.

Денес е познато дека околу 13.000 видови живеат во секакви средини, хранејќи се со вегетација и габи во распаѓање. Тие играат важна улога во екосистемот со разградување на материјата со која се хранат и ослободувајќи ги нејзините составни делови.

„Овие хранливи материи потоа можат да ги користат идните генерации на животот“, рече Марек.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!