Вие имате прво да ја знаете вистината

Војниците на Ким Џонг Ун умираат од глад, им даваат само по три компири на ден

Во Северна Кореја нема разлика меѓу половите кога станува збор за војската, бидејќи во неа се бара да се приклучат и мажи и жени. Мажите отслужуваат десет години, а жените седум. Специјалните сили на Ким Џонг Ун остануваат во армијата 13 години.

Воениот рок е задолжителен и повеќето се запишуваат во војска по завршувањето на средното образование. Оние со високо образование добиваат пет години воен рок, додека на оние со диплома од инженерство или наука им остануваат само уште три години бидејќи поранешниот лидер Ким Џонг Ил сака да ги охрабри и охрабри луѓето да учат различни науки.

Главната тешкотија со која се соочуваат регрутираните е силната глад што треба да ја издржат. Војниците од специјалните сили се добро згрижени, но оние надвор од главниот град Пјонгјанг добиваат само два или три компири за да јадат или да јадат сирова пченка и ориз. Благодарение на оваа диета, севернокорејските војници се неколку инчи пониски од нивните јужнокорејски колеги, пишува Адам Каткарт.

И покрај скудната храна, војниците не само што тренираат, туку и им помагаат на земјоделците на нивните оризови полиња. Многу од нив се екстремно слаби и гладни и очајни да избегаат. Воената полиција секогаш е во потрага по дезертери кои бегаат по храна. Понекогаш овие војници крадат од цивили и земјоделци, а ако најдат нешто за јадење, го крадат без размислување. Исто така, се вели дека некои високи офицери дури им наредиле на војниците да крадат. Доколку не успеат, тие се казнети, пишува Гардијан.

Половина од војниците се враќаат дома страдајќи од последиците од неухранетост, а многумина се праќаат дома предвреме за да се опорават. Повеќето се премногу слаби за да одат сами, па родителите мораат да ги земат и да ги хранат за да си ја вратат силата. Кога ќе им се подобри здравјето, тие се враќаат во војска.

Среќни се оние кои служат во специјалните сили или имаат особено добри офицери кои се грижат за нив. Несреќните, пак, умираат од глад пред родителите да им помогнат. Поради сето ова, воената служба во Северна Кореја е една од најмизерните во светот.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!