Вие имате прво да ја знаете вистината

Што се е досега познато за новата вакцина Новавакс? Делува така што ги препознава протеините на вирусот Ковид-19

Европската агенција за лекови (ЕМА) во понеделникот објави дека нејзините експерти препорачуваат условно одобрување на вакцината Новавакс.

Компанијата Новавакс разви вакцина базирана на протеин од вирусот Ковид-19 или наречен NVKS-CoV2373.

Вирусот САРС-КоВ-2 е полн со протеини кои ги користи за да влезе во човечките клетки. Овие таканаречени шилести протеини се атрактивна цел за потенцијални вакцини и третмани за лекување од вирусот.

Вакцината Новавакс работи така што го учи имунолошкиот систем да произведува антитела отпорни на протеинот.

За да ја создадат својата вакцина, истражувачите на компанијата започнаа со модифициран геном на шилестите протени.

Тие успеале да внесат ген во друг вирус, наречен бакуловирус, и со тоа му дозволиле да ги инфицира клетките. Инфицираните клетки произведуваат шилести протеини кои спонтано се спојуваат за да го формираат вирусот, како што прават отпорна површина за вирусот Ковид-19.

Сличен метод на одгледување и собирање на вирусни протеини веќе се користи за производство на лиценцирани вакцини против разни болести, вклучително и грип и ХПВ.

Оваа вакцина исто така може да негира друг вид на заштита со уништување на заразените клетки.

Кога вирусот Ковид-19 напаѓа, заразените клетки формираат фрагменти од нивниот протеин на површината. Овие клетки можат да активираат тип на имунолошки клетки наречени Т-клетки убијци.

Имаат способност да можат да ги препознаат клетките инфицирани со Ковид-19 и да ги уништат пред да имаат шанса да произведат нови вируси.

Вакцината на Новавакс би била полесна за дистрибуција и складирање од вакцините на компаниите Фајзер и Модерна. Иако мора да се чувааат овие вакцини замрзнати, NVKS-CoV2373 може да остане стабилна до три месеци во обичен фрижидер.

Ако делува како протеинска вакцина за други болести, може да создаде група специјални клетки наречени мемориски Б-клетки и мемориски Т-клетки.

Овие клетки ќе складираат информациите за Ковид-19 со години или дури со децении, овозможувајќи брз контранапад како одговор на нова инфекција.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!