Вие имате прво да ја знаете вистината

Ова е ран знак за болести на вашето срце! Истражувањето покажува кој фактор е виновен за тоа

Студија направена од група на експерти од Универзитетот во Тексас покажа дека големиот обем на стомакот во споредба со обемот на колкот е ран знак за срцеви заболувања.

Ова го потврдуваат и претходните истражувања, кои покажаа дека големината на желудникот, наместо вкупната телесна тежина, е клучен показател за ризикот од срцеви заболувања. Студијата направена на 2.744 луѓе покажа дека обемот на стомакот од 81 сантиметри или повеќе кај жените и 94 сантиметри или повеќе кај мажите претставува значително зголемен ризик од болести. Научниците ја проучувале врската помеѓу обликот на телото и присуството на атеросклероза кај учесниците во студијата.

Тие откриле дека додавањето на неколку сантиметри маснотии околу половината го зголемува ризикот од оштетување на артериите, дури и кога телесната тежина на една личност е во нормални граници. Луѓето со највисок сооднос помеѓу обемот на абдоменот и обемот на колковите имале двојно поголема веројатност да имаат знаци на атеросклероза во артериите на срцето.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!