Вие имате прво да ја знаете вистината

Станот во Трст од времето на СФРЈ го наследија Македонија и Србија

Државите наследнички се согласија да им го отстапат станот на поранешната Социјалистичка Федеративна Република Југославија (СФРЈ) во Трст на Македонија и Србија во согласност со договорените прераспределби, соопшти Министерството за надворешни работи на Словенија.

Станот за кој станува збор е на улицата Виа Басеџо 69, и е во сопственост на Словенија по распаѓањето на поранешна СФРЈ, а во последните години го користи Студентскиот дом Сречко Косовел во Трст. Со ова доделување на станот во Трст, земјите наследнички го поделија целиот дипломатски имот на поранешната држава во тој регион. Сè уште има нераспределени имоти во останатите земји, од кои некои треба да се разгледаат понатаму.

Во завршна фаза е последната од петте заеднички продажби на недвижен имот на поранешна СФРЈ во Токио, Бон, Берн и Њујорк.

Додека Словенија и Србија веќе потврдија дека се подготвени да потпишат купопродажен договор за заедничка продажба на Мисијата на поранешна СФРЈ во Њујорк, другите три држави наследнички сè уште не ги завршиле внатрешните процедури за добивање формална согласност од нивните влади.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!