Вие имате прво да ја знаете вистината

Дедо Мраз го започна патувањето: Немојте да се чудите кога ќе пристигне кај вас, следете го во живо(линк)

За една ноќ треба да посети 210 милиони деца. Има внимателно разработена рута за санката. Но, ако се ослободи од санките и пешачеше цел пат, ќе патуваше 49 милиони часа.

Следете го движењето на Дедо Мраз во живо на овој линк!

Неговата санка е најбрзото возило досега – лета со 10.703.437,5 km/h, што е околу 2.800 километри во секунда.

За споредба, вселенското летало Војаџер, најбрзото вештачко летало досега, трча само скромни 17 километри во секунда. За 44 години патување во вселената, помина околу 22 милијарди километри.

Без таква брзина на неговата санка, крупниот лапонец не би можел да им испорача подароци на 700 милиони деца за една ноќ.

И тогаш некој нека каже дека животот на Дедо Мраз е лесен …

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!