Вие имате прво да ја знаете вистината

Наутро, попладне или пред спиење: во кое време од денот треба да се земаат суплементите за да имаат ефект?

За да успешно функционираат сите витамини и минерали кои ги внесувате во вашиот организам, треба да ги внесете во вистинско време, бидејќи само така ќе имаат целосен ефект. 

За да го постигнете она што го посакувате, пиете одредени витамини кои ќе ви помогнат за тоа, односно го зајакнувате вашиот имунитет, најважно е да го координирате времето кога ќе ги пиете, бидејќи тогаш нивната апсорпција е најдобра. 

Она што е важно да се напомене е дека пред да земете суплементи, мора да се консултирате со доктори и експерти, кои ќе ви ги препишат витамините што ви недостасуваат по анализата на вашето тело. 

Некои витамини подобро се земаат на празен стомак, додека некои подобро се земаат со или после јадење. 

Витамини земени наутро

Еден од есенцијалните витамини, Б12, најдобро е да се пие на празен стомак, бидејќи е добар за поттикнување енергија. Заедно со овој витамин, добро е наутро да се внесува и витамин Ц, како и А и Е. Земајте и витамини кој што содржат железо наутро, но со храна, а можете да ги комбинирате и со витамин Е, цинк или калциум. 

Витамини кои треба да се земаат попладне

Кога станува збор за овој период од денот, најдобро е сите витамини да се земаат со храна, а потоа да се зема цинк во комбинација со витамините А, Б12 и Ц. Избегнувајте железо, доколку земате цинк, но и бакар и витаминот Б9 исто така треба да биде избегнат. Напладне земајте витамин А заедно со витамините Е и Ц, како и со цинк.

Оние кои треба да ги земете навечер

Најдобро е да се зема витамин Д со и после храна во комбинација со калциум, што ќе ја зголеми неговата апсорпција. Исто така, ако земате рибино масло со витамин Д, тоа ќе биде одлична комбинација за вашиот организам. 

Пред спиење

Најдобро е да земате витамин Б6 и калциум пред спиење. 

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!