Вие имате прво да ја знаете вистината

Во Германија пандемијата значително го зголеми семејното насилство: За 26 отсто се зачестени сексуалните престапи

Семејното насилство значително се зголеми во Германија за време на пандемијата, според податоците од организацијата за поддршка на жртвите „Вајсер Ринг“.

„Видовме зголемување на семејното насилство од околу 10 отсто во 2020 година и дури 20 отсто од 2018 година. И веројатно оваа година повторно ќе го достигнеме нивото во 2020 година“, рече Јерг Циерке, кој го предводи Вејсер Ринг.

Волонтерите од групата обработија околу 17.000 случаи во 2020 година. Зиерке рече дека околу 20 отсто од сите случаи се поврзани со семејно насилство. „Дваесет и шест проценти се сексуални престапи“, вели тој.

Тој додаде дека работата на групата ја потврдила претпоставката дека семејното насилство ќе се зголеми како резултат на пандемијата и наметнатите ограничувања.

Неколку недели по заклучувањето во 2020 и 2021 година, рече тој, бројот на повици се зголемил бидејќи жртвите на семејно насилство барале помош.

Зиерке вели дека групата добила повеќе повици и обезбедила онлајн советување. Бројот на повици во 2020 година е зголемен за околу 20 отсто од претходната година, односно имало околу 4.000 повици повеќе и вкупно околу 22.000. Сличен пораст се очекува и оваа година.

Групата обезбеди 3.350 онлајн консултации, двојно повеќе во 2020 година отколку претходната година, рече тој, предвидувајќи дополнително зголемување од околу 10 проценти оваа година.

Околу 80 отсто од жртвите на семејно насилство се жени, што е за 5 отсто повеќе од 2020 година, рече Зиерке, нагласувајќи ги тешкотиите да се живее со блиските во домот за време на карантинот.

Овие трендови ги потврдува и полициската статистика која бележи зголемување на кривичните дела за 15 отсто, од кои лани биле 150.000.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!