Вие имате прво да ја знаете вистината

Германија во енергетски шок: Берлин затвори половина од нуклеарните централи, тие се враќаат на валканите извори на енергија!

Германија има намера да затвори речиси половина од својот нуклеарен капацитет пред крајот на годината, што дополнително ќе ги оптовари европските мрежи кои веќе беа погодени од една од најтешките енергетски кризи во историјата на континентот.

Со затворањето на Гронда, Гундреминген Ц и Брокдорф, што е уште една фаза од укинувањето на нуклеарната програма во Германија, ќе останат само три нуклеарни централи, кои ќе бидат затворени до крајот на 2022 година.

Покрај притисоците во снабдувањето, затворањето го отстранува клучниот извор на енергија со ниска содржина на јаглерод во земја со зголемени емисии на стакленички гасови, пишува Bloomberg.

По катастрофата во Фукушима во 2011 година, Германија вети дека ќе ги затвори сите свои реактори. Во тоа време, земјата беше лидер во обновливите извори на енергија, но со постепеното укинување на нејзината нуклеарна програма, таа се повеќе се потпира на јаглен и лигнит за производство на електрична енергија.

„Од перспектива на чисти емисии, идејата за затворање на германските нуклеарни централи пред да стигнат до крајот на нивниот живот отсекогаш била сомнителна“, рече Ханс Коениг, проект менаџер во Aurora Energy Research.

Нуклеарните централи се дизајнирани да произведуваат енергија 24 часа на ден, обезбедувајќи вредна поддршка кога не дува ветер или нема сонце. Иако исклучувањата се познати со години и веројатно нема да предизвикаат нов скок на цените, отстранувањето на четири гигавати од основното производство укажува на пад на капацитетот во Германија. Тоа е една од причините зошто догодина цените ќе бидат повисоки.

Тешко дека времето може да биде полошо. Цените на електричната енергија се блиску до рекордни нивоа низ Европа, а Германија ќе мора да се потпре на скапото производство на гас и јаглен уште 20 години – пред да бидат постепено укинати. Оставањето на нуклеарните централи отворени не е опција, бидејќи тоа ќе бара стотици милиони евра инвестиции, посочува Коениг.

Зголеменото потпирање на фосилните горива дополнително ќе ги зголеми емисиите на стакленички гасови, а Германија не е сама во тоа. Бројни европски земји го зголемија производството на енергија на јаглен во последниве месеци бидејќи снабдувањето со гас не ја задоволи растечката побарувачка, а производството од ветерници е намалено.

Германија има намера да го затвори целото производство на јаглен до 2038 година, а бројот на електрани на лигнит ќе се намали за речиси 16 отсто до 2024 година. Дотогаш, високите цени на јагленот и проширувањето на обновливите извори на енергија „силно ќе го намалат“ германското производство на јаглен, рече тој за Меѓународната агенција за енергија.

И овој тренд ќе се повтори, а голем дел од Европа ќе одлучи да „го напушти јагленот“, што ќе доведе до зголемување на инсталираната обновлива енергија на долг рок, вели Сабрина Кернбихлер, аналитичар во S&P Global Platts.

Сепак, на краток рок, јагленот помага да се премостат недостатоците во снабдувањето. Германската компанија, Uniper SE, го одложи планираното демонтирање на својата електрана на јаглен Шолвен-Б за 2023 година, по доцнењето во изградбата на замена за гасна единица на истата локација. Ова ќе донесе олеснување додека продолжуваат тензиите на пазарот. Но, тоа нема да и помогне на Германија да ја постигне целта за нулта емисија на штетни гасови.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!