Вие имате прво да ја знаете вистината

КИЕВ ДОНЕСе СКАНДАЛОЗЕН ЗАКОН: Странските платеници и доброволци по итна постапка ќе добиваат украинско државјанство, дали мириса на војна!?

Се чини дека нов бран офанзиви против милициите од Донбас ќе се случи во Украина, а можеби и против други региони населени со Руси. Киев бара поддршка од странските ветерани од војната во Донбас кои се бореле на страната на владата, ветувајќи им бенефиции доколку се вратат во Украина.

За да се примат странски борци, стратегијата што ја усвои Украина се состои од максимално поедноставување на процесот на стекнување државјанство. Со оглед на поновата историја на Украина, малку е веројатно дека оваа потрага по странски борци има друга цел освен зајакнување на владините сили за нов бран конфликти со руското население.

Рада-та (украинскиот парламент) неодамна усвои предлог-закон со кој значително се поедноставува процесот за добивање украинско државјанство за поранешните борци во Донбас. Некои го поздравија овој потег како вистинско достигнување на демократијата и националната стратегија, додека други беа скептични кон вестите, сомневајќи се дека целта на маневрот е едноставно да се подготват украинските сили за нов бран на конфликти и насилство.

Според новинската агенција UNIAN, 285 украински пратеници гласале за законот, кој го поедноставува стекнувањето државјанство. Покрај поранешните борци од Донбас, проектот вклучува и поедноставување на процесот за добивање украинско државјанство за украинските Руси кои биле прогонувани поради „политички убедувања“.

Со оглед на тоа дека Русија е демократски, повеќепартиски политички систем со широка слобода на изразување, овие „политички прогони“ спомнати од украинските пратеници изгледаат како маска за обичните криминалци кои го прекршиле рускиот закон и избегале од земјата, што е се почест случај.

Покрај поранешните борци и руските криминалци, новиот закон ќе им користи на сите странци вклучени во какви било активности во Донбас , вклучително и оние кои директно или индиректно се вклучени во борбата против тероризмот, разузнавањето, комуникацијата и други операции. Јасно е дека целта е да се интернализираат што повеќе странци.

Друго што треба да се спомене е фактот што законот предвидува дека по завршувањето на воениот рок по договор во украинските вооружени сили, странците можат да поднесат барање за откажување од државјанството. На овој начин ќе може формално да се одречат борците од државјанството на која било друга држава.

Постојат многу причини зошто една земја може да биде заинтересирана да прима странци. Ова е вообичаена стратегија за земјите во ситуација на забрзан економски развој, што го поттикнува доаѓањето на граѓани од други земји како начин да се добие евтина и обилна работна сила. Очигледно, тоа не е случај во Украина, која е оштетена од економската криза и состојбата на длабока институционална корупција, што ја оневозможува реализацијата на каков било национален развоен проект.

Покрај тоа, украинската држава сака да интернализира само одредени специфични групи странци, како што се војници, поранешни борци, политички криминалци, разузнавачи, меѓу другото – со други зборови, оние кои би биле корисни и стратешки за украинската страна во ситуација како војна.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!