Вие имате прво да ја знаете вистината

ОТКРИЕН е ТАЕН Премин долг 1600 километри на длабочина од 100 КИЛОМЕТРИ ПОД ЗЕМјата! Научниците во шок, решена е голема мистерија

Таен премин на длабочина од 100 километри под земјата е откриен со мапирање на земјотрес во Централна Америка, во близина на Панама. Мистеријата беше откриена кога научниците се обидоа да решат зошто има толку малку активни вулкани во Панама, иако се наоѓа во централноамериканското вулканско пристаниште, каде што Кокос тектонска плоча е подвлечена под северноамериканската, карипската и панамската тектонска плоча.

Научниците ја проучувале геохемијата на регионот, собирајќи вулкански карпи, како и примероци од гас и течности од топли извори. Така, тие откриле дека карпите од јадрото на Земјата од околината на островите Галапагос може да се најдат и во близина на Панама, иако тие не треба да се таму.

Бидејќи немаше јасен научен одговор за тоа како карпите „преминале“ повеќе од 1.600 километри од островите Галапагос до Панама, научниците се фокусираа на сеизмичката слика на јадрото на обвивката, мапирајќи со помош на земјотресни бранови што е под површината на Земјат, пишува Lives Science.

Пресметките со помош на компјутер сугерираа дека има досега неоткриен премин во тектонската плоча Кокос, на длабочина од околу 100 километри. Тој премин би можел да биде објаснување за тоа како карпите ја поминале патеката долга 1.600 километри и зошто нема вулкани во Панама.

Дејвид Бекерт од Институтот за океанографија Вудс во Масачусетс, еден од авторите на студијата објавена во Зборникот на Националната академија на науките, вели дека длабоко под Панама има „прозорец“ низ тектонска плоча што оввозможува преминување материјал од Земјиното јадро.

Тоа може да биде резултат на природна, веќе постоечка пукнатина во тектонската плоча на Кокос или може да биде резултат на подвлекување на таа тектонска плоча под други. Така, тој скриен отвор, кој со геофизички процеси повремено се придвижува кон центарот на Земјата и при тоа геолошко субдукција овозможува поминување на карпите.

Патем, геолошките субдукции во тој регион на Земјата можат да предизвикаат разорни земјотреси, како оној во 2017 година во мексиканската провинција Чиапас. Во тој земјотрес со јачина од 8,4 степени според Рихтеровата скала животот го загубија 98 лица, а повеќе од 300 беа повредени, а предизвика и цунами високо 1,75 метри.

Бекерт вели дека скриениот премин не е само објаснување за тоа како материјалот од обвивката на јадрото на Земјата патува големи растојанија, туку и зошто нема вулкани во Панама. Според научниците, водата заробена во кората на тектонските плочи за време на субдукцијата го поттикнува формирањето на вулкани бидејќи ја намалува точката на топење на карпите, што доведува до формирање на магма.

Преминот под Панама ја „сече“ кората на тектонска плоча богата со вода, што значи дека таму потешко тече стопената магма. Овој научник објаснува дека аномалии во хемијата на јадрото на Земјината обвивка постојат насекаде низ светот, така што слични истражувања ќе се вршат и на други места, а меѓу првите точки каде тоа ќе се прави е Чиле.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!