Вие имате прво да ја знаете вистината

БЕСПЛАТЕН ЈАВЕН ПРЕВОЗ, ОГРАНИЧУВАЊА ЗА АВТОШКОЛИТЕ и низа други мерки: препораки од Град Скопје поради загадувањето на воздухот

По добиеното известување од страна на Министерството за животна средина и просторно планирање, согласно Законот за квалитет на амбиентниот воздух, квалитетот на воздухот два дена е надминат над законски пропишаниот минимум, информира Град Скопје, при што за таа цел, прогласени се неколку мерки од прв степен.

Предупредувања и препораки за намалување на загадувањето на воздухот и заштита на здравјето на граѓаните:

– Бесплатен јавен превоз во автобусите на ЈСП и на приватните превозници.

– Зајакнат инспекциски надзор на инсталациите под надлежност на Град Скопје.

– Ограничување на градежни активности на објектите во надлежност на Град Скопје.

– Интезивна контрола на градилиштата, односно возилата што излегуваат од градилиштата мора да имаат измиени тркала и да се покриени со церади заради контрола на прашината.

– Зачестено машинско миење на градските улици и булевари што се во надлежност на Град Скопје и препорака на скопските општини да го направат истото на улиците што се во нивна надлежност.

– Зајакната контрола на имателите на одобренија за доставување на стока преку Инспекторатот на Град Скопје. Воедно го повикуваме Министерството за внатрешни работи да спроведе засилени контроли на правните субјекти кои поседуваат одобренија за доставување на стоки издадени од страна на Градот Скопје.

– Апел до вработените во Град Скопје, јавните претпријатија и институции на работа да доаѓаат со автобусите на јавниот превоз.

– Градоначалниците на општините во градот Скопје да ги интензивираат инспекциските надзори над субјектите кои управуваат со отпадни гуми и отпадни масла.

– Министерството за внатрешни работи да спроведе ограничување на обуките на автошколите од 9:30 до 14:30 и по 18:00 часот.

– Министерството за животна средина, Државниот инспекторат за животна средина и општините да извршат засилени контроли над инсталациите што се под нивни ингеренции.

– Министерството за внатрешни работи да ги зајакне контролите на почитување на забраната за движење на тешки товарни возила чијашто крајна дестинација не е Градот Скопје и кои ќе се упатуваат да ја користат скопската обиколница, во согласност со поставената сообраќајна сигнализација.

– Министерството за внатрешни работи да врши зачестени контроли на издувните гасови на возилата кои учествуваат во сообраќајот.

– Откажување/одложување на јавни собири, спортски настани и културни настани на отворено.

– Препорака градежната механизација да не се става во употреба за време на сообраќајниот метеж.

– Да се користи јавниот превоз, возилата да се користат само во неопходни ситуации.

– За затоплување на домовите да не се користат отпадни материјали, прегорено машинсо масло, лакирани и обоени отпадоци од дрво, стиропор, ПЕТ амбалажа, гуми и каков било синтетички материјал.

– Да се користи суво и чисто дрво без примеси од земја и отпадоци.

– Печките на дрво да се користат и одржуваат според упатствата на производителот.

– Редовно да се чистат оџаците.

Од Град Скопје информираат дека итните мерки и препораки за намалување на загадувањето на воздухот се согласно Краткорочниот акциски план за заштита на амбиентниот воздух во Град Скопје што е донесен од Советот на Град Скопје.

-Овие мерки ќе бидат во сила се додека не се намали загадувањето под прагот за алармирање, односно под 100 микрограми на кубен метар, се вели во соопштението.

Од Град Скопје апелираат до граѓаните да ги почитуваат дадените мерки и да го сведат своето движење на отворен простор само на неопходни излегувања, малите деца, бремените жени, хроничните болни, постарите луѓе да не излегуваат на улица и да не се проветруваат просториите во кои се престојува. Оттаму информираат дека веќе се започнати со сет системски и конкретни мерки за справување со загадениот воздух. 

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!