Вие имате прво да ја знаете вистината

Дали “газдата” на Белорусија си заминува од власта, Лукашенко почна да си ги пакува куферите!?

Во Белорусија беше објавен нацрт-амандманот на Уставот пред референдумот за уставни измени, кој е планиран за втората половина на февруари 2022 година.

Референдумот за измени на Уставот треба да се одржи најдоцна до февруари 2022 година, а пред тоа ќе се одржи јавна расправа.

Во документот меѓу другото се наведува:

  • исклучена е воена агресија од територијата на Белорусија врз други држави;
  • на странски државјани и организации им се забранува финансирање на изборите;
  • едно лице може да биде претседател на државата најмногу два мандата;
  • ограничувањето на бројот на претседателски мандати стапува на сила по стапувањето на функцијата реизбраниот претседател;
  • Белоруското национално собрание се воведува како врховен орган на народната влада;
  • Претседателот може да биде сменет од белоруското национално собрание во случај на систематско или грубо кршење на Уставот или предавство или друго кривично дело (претседателот може да биде сменет од функцијата со одлука на Парламентот само во случај на болест);
  • Претседателот може да прогласи вонредна состојба во случај на бунт, масовни или други немири (сега тоа е можно во случај на природна катастрофа, а исто така и во случај на немири придружени со насилство или постои закана од насилство, загрозување на човечки живот и здравјето, територијалниот интегритет и постоењето на државата);
  • претседателот, кој повеќе не е на функција, не може да одговара за одлуките донесени за време на неговиот мандат;
  • во случај претседателот да почине по атентат или како последица на терористички напад, воена агресија или други насилни дејствија, тогаш се воведува вонредна или воена состојба, а државните органи постапуваат согласно одлуките на Советот за безбедност. Во тој случај, претседавач со Советот за безбедност ќе биде претседавач со Советот на Републиката (сега, ако претседателот не може да ги исполни своите обврски, ќе биде заменет од премиерот);
  • човек кој повеќе не е претседател може да стане доживотен сенатор.

Во ноември претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко изјави дека опозицијата, која е надвор од земјата, подготвила нов план за дестабилизација поврзан со уставните измени.

Во декември, Вјачеслав Орловски, шеф на Главната дирекција за борба против организираниот криминал и корупција (ГУБОПиК) на белоруското Министерство за внатрешни работи, рече дека нема предуслови за масовни протести поради претстојниот референдум, но не може да се отфрли поединечни акции.

Да потсетиме, Лукашенко на 16 март го потпиша Указот за формирање на Уставна комисија која се занимава со уставни измени. Комисијата брои 36 членови. Таа му ги претстави своите предлози на шефот на белоруската држава, но Лукашенко го врати нацртот на ревизија на крајот на јули. На крајот на август, Комисијата му ја испрати на претседателот ревидирана, конечна верзија на предложените измени на Уставот.

Претходно Лукашенко вети дека ќе поднесе оставка по усвојувањето на амандманите на Уставот.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!