Вие имате прво да ја знаете вистината

Изетбеговиќ со дрвја и камења по Виктор Орбан: Ние сме еден од најстарите народи, а Унгарците се дојдени од Азија

Лидерот на босанските Муслимани, тврди дека Бошњаците се еден од постарите народи.

Исламскиот свет се уште не е воскреснат, но ако треба, тие ќе бидат тука за нас, изјави лидерот на СДА, Бакир Изетбеговиќ.

Тој рече дека меѓународната заедница има други и многу поопасни жаришта од БиХ, па БиХ не е во нејзиниот фокус и дека се надева дека нема да биде, односно дека нема да мора да интервенира.

Таа подготвеност расте, ги гледаме реакциите на Германија, Холандија, Велика Британија, Америка. Исламскиот свет се уште не е воскреснат, тие имаат свои проблеми, но ако треба и тие ќе бидат тука за нас, истакна Изетбеговиќ гостувајќи на ТВ БИР.

На прашањето како ги коментира последните коментари кои доаѓаат од Унгарија, каде Виктор Орбан, премиерот на земјата, наводно рекол дека „проблемот ќе биде интеграцијата на два милиони Муслимани од БиХ во ЕУ“, Изетбеговиќ рече дека не верува дека портпаролот на унгарската влада би можел да каже такви работи без да биде овластен или барем да не присуствува на средби каде што се воспоставени такви ставови кон Муслиманите.

Значи, ние Муслиманите веруваме дека сите потекнуваме од една двојка и дека, всушност, сите сме браќа и роднини. Знаеме за Куранскиот ајет кој вели дека Арапот нема никаква предност во однос на неарапите и дека Бог ги дели луѓето според нивната побожност и колку тие се борат за оние вредности кои Бог ни ги пропишал. За нас Муслиманите секој национализам, особено расизмот е туѓа работа и не можеме да го разбереме. За нас е нејасен системот на вредности што го застапува Орбан, тој вид европски национализам.

Бошњаците се европски народ. Ние всушност не се сеќаваме на нашето доаѓање, тука сме, еден од постарите народи. Босна и Херцеговина е една од најстарите земји во Европа, додека Унгарците дошле од Урал, од Азија. Но, без разлика, на крајот сите сме рамноправни и еднакви луѓе. Орбан и луѓето околу него забораваат дека европските цивилизации и култури не би постоеле без компонентата воведена од Муслиманите. Во сè, во науката, културата, ренесансата, астрономијата, медицината – рече Изетбеговиќ.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!