Вие имате прво да ја знаете вистината

Ако сте жедни, не одете во киоск: Необичната одлука на градските власти на Пула ги разбесни граѓаните

На една од претходните седници на Советот на град Пула беше донесена нова одлука за комунален ред.

Не би било и некоја важна одлука доколку практично не ја забранеа продажбата на пијалоци по киосци. Необичната одлука е донесена на 23 ноември, но таа не се применува во пракса, што значи дека сокот се уште може да се купи во киосците во Пула.

Градските власти изјавија за Глас Истре дека сопствениците на киосци имаат „разумен рок за прилагодување, бидејќи новите решенија ќе бидат издадени на 1 јануари 2022 година, во согласност со новата одлука“.

Сепак, неопходно е да се разграничат мотивите за донесување таква одлука. Се чини дека угостителите им вршеле притисок врз Советот, туристите да не купуваат пијалоци во киоск, туку да седат на нивните тераси и да трошат пари кај нив.

„При утврдувањето на забраната за продажба на пијалоци и кафе на локациите на киосците за продажба на тутунски производи, Градот Пула има предвид дека оваа продажба на киосци не треба да ја загрозува работата во угостителските објекти во цврсти згради или деловни простории. . каде угостителство Намерата на Градот беше угостителската дејност да ја насочи на повисоко ниво, во рамките на соодветно опремените деловни простории, чие функционирање подразбира вложување значителни средства во соодветната понуда и плаќање на пропишаните давачки (закупнина за споменици и сл.). При донесувањето на овие одредби, Градот првенствено се водеше од потребата да се обезбедат предуслови за постигнување соодветен квалитет на угостителската понуда и заштита на стопанските субјекти во постојаните објекти, а на тој начин да се користи како јавен, отворен простор во вистинска смисла на зборот, наменет за собирање, дружење“, објаснуваат во Градската управа на Пула.

Додека продавачките на киосците се поделени околу ваквата одлука, жителите на Пула се одлучни против ваквата одлука. „Глупава логика е киосците да се конкуренција на угостителските објекти. Луѓето одат во кафулиња да се дружат, тоа е социјален настан, а вие купувате од киоск кога се брзате“, коментира еден граѓанин.

Од Градот додаваат дека одлуката е донесена од Градскиот совет по јавна расправа на која немало никакви приговори. Вреди да се напомене дека киосците порано главно се користеле за купување весници, а денес се замена за банките, лотариите, менувачниците и угостителските објекти. За второто секаде, освен во Пула.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!