Вие имате прво да ја знаете вистината

Мумија на фараон стара 3.500 години дигитално одвиткана во Египет: Една работа ги запрепасти

Египетските научници „дигитално ги одвиткаа“ мумифицираните останки на фараонот Аменхотеп I, откривајќи интересни детали за животот и смртта на египетскиот владетел, пишува The Guardian. Тоа е единствената египетска кралска мумија пронајдена во 19 и 20 век, а во денешно време не можела да се одвитка за да се проучува.

Украсена со цветни венци и интересна дрвена маска за лицето, мумијата била толку кревка што археолозите досега не се осмелиле ни да ја допират.

Користејќи неинвазивна технологија за дигитално скенирање, египетските научници користеа тридимензионална компјутерска томографија (КТ) за да ја одмотаат мумијата стара 3.500 години и за прв пат да ја проучат нејзината содржина.

– Со тесната брада, малиот нос и витканата коса физички наликува на својот татко – изјави радиологот Сахар Салеем.

„Изненадувачки, за некој кој живеел пред околу 3.500 години, тој има неверојатно добри заби“, додаде Салим, професор по радиологија на Универзитетот во Каиро, кој исто така го спроведе истражувањето.

Со дигитално одмотување на мумијата и „отстранување“ на нејзините виртуелни слоеви (маски, завои и самата мумификација), египетските научници имаат можност добро да ги проучат добро сочуваните останки на египетски фараон до најмалите детали.

– Имал околу 35 години кога починал. Бил висок 169 сантиметри, потстрижен и сјајни заби, а во платнените корици „чувал“ 30 амајлии и уникатен златен појас со златни бисери – изјавила Салим и додала дека таа и колегите не откриле повреди што би ги објасниле како причина за неговата смрт.

Аменхотеп I. владеел со Египет околу 21 година, помеѓу 1525 и 1504 година п.н.е. Тој бил вториот крал од 18-та династија и имал главно мирно владеење за време на кое изградил бројни храмови. Тој го презел тронот по смртта на неговиот татко Ахмос I, а неговото име значи „Амон е задоволен“.

Египтолозите се согласуваат дека Аменхотеп I веќе бил еднаш одмотан во 11 век п.н.е. Мумијата потоа се здобила со повеќе фатални повреди, најверојатно нанесени од разбојници на гробници.

Подоцна, според хиероглифските записи, за време на 21-та династија, свештениците и балсаматорите се обиделе да ја поправат штетата. Ова се случило повеќе од четири века откако фараонот првпат бил мумифициран и погребан.

Пред да ја проучува мумијата со своите колеги, д-р Салим мислела дека свештениците и балсаматорите споменати во записите ја одвиткале за повторно да употребат некои предмети како амајлии за подоцнежните фараони, што било вообичаена практика во тоа време, но открило дека тоа не било така.

– Можеме да кажеме дека, во случајот со Аменхотеп I, свештениците од 21-та династија со љубов ги поправале штетите и повредите нанесени од ограбувачите на гробници, дека мумијата ја вратиле својот поранешен сјај и го зачувале величествениот накит и амајлии – објасни д-р Салим.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!