Вие имате прво да ја знаете вистината

Наскоро, револуционерно откритие: Доаѓа вакцина која е ефикасна против сите соеви корона и сите стари САРС вируси

Во следните неколку недели, научниците од Воениот истражувачки институт Волтер Рид очекуваат да објават дека развиле вакцина која е ефикасна против коронавирусот и сите негови варијанти, вклучувајќи го и омикронот, како и сите претходни вируси САРС кои убиле милиони луѓе ширум светот.

Достигнувањето на научниците е резултат на речиси двегодишна работа. Воената лабораторија ја доби првата ДНК секвенца на корона вирусот што предизвикува ковид-19 на почетокот на 2020 година. Во раната фаза на пандемијата, Одделот за заразни болести на Институтот Волтер Рид одлучи да се фокусира на развој на вакцина која ќе делува не само против постоечкиот вид, туку и против сите негови потенцијални варијанти.

На почетокот на оваа година, тестирањето на вакцината „Spike Ferritin Nanoparticle“ (SpFN) врз животни беше завршено со позитивни резултати. Првата фаза од испитувањата на луѓе, со кои се тестираше вакцината против омикрон и други варијанти, беше завршена и овој месец со добри резултати, кои сега се во конечна ревизија, изјави шефот на одделот за заразни болести Волтер Рид, д-р Кајвон Моџарад.

Многу сме возбудени што стигнавме до оваа точка на истражување, рече Моџарад.

Тестовите на вакцината врз луѓе траеја подолго од очекуваното, рече тој, бидејќи лабораторијата мораше да ја тестира вакцината на субјекти кои не биле вакцинирани или претходно биле заразени со ковид.

Зголемените стапки на вакцинација и брзото ширење на варијантите на делта и омикрон го отежнаа истражувањето.

Со омикрон нема начин да се спасите од овој вирус. Нема да можете да избегнете инфекција. Затоа, мислам дека наскоро или цел свет ќе се вакцинира или сите ќе се заразат, вели Моџарад.

Како функционира вакцината?

Низа неодамна објавени резултати од претклинички студии покажуваат дека вакцината SpFN против ковид-19 не само што предизвикува силен имунолошки одговор, туку обезбедува и широка заштита од целиот спектар на соеви САРС-КоВ-2, како и од други коронавируси.

Научниците од Волтер Рид ја засноваа вакцината против наночестички SpFN на платформата за феритин како дел од напредната стратегија пан-САРС, која има за цел да се справи со сегашната пандемија, но и да дејствува како прва линија на одбрана против загрижувачките варијанти и слични вируси во иднина.

За разлика од другите вакцини, SpFN користи протеин во форма на фудбалска топка со 24 различни „лица“, што им овозможува на научниците да закачат шилци од различни видови на различни „лица“ на протеинот.

Брзата појава на човечки коронавирус во последните две децении и порастот на варијантите на САРС-КоВ-2, вклучително и најновиот омикрон, ја нагласуваат континуираната потреба од превентивни вакцини од следната генерација кои обезбедуваат широка заштита од коронавирусна болест, објасни Моџарад.

Претклиничките студии објавени неодамна во Science Transnational Medicine покажуваат дека вакцината SpFN ги заштитува приматите кои не се луѓе од болести предизвикани од оригиналниот вид SARS-CoV-2 и предизвикува многу моќни и широко неутрализирачки реакции на антитела против главните варијанти на SARS-CoV-2, вклучително и вирусот SARS-CoV-1, кој се појави во 2002 година.

SpFN влезе во првата фаза на човечки испитувања во април 2021 година. Раните анализи, кои се очекува да бидат објавени овој месец, ќе дадат увид во тоа дали силата и широчината на SpFN, докажани во претклиничките испитувања, ќе се пренесат на луѓето. Податоците, исто така, ќе им овозможат на истражувачите да го споредат имунолошкиот профил на SpFN со оној на другите вакцини против Ковид-19 веќе одобрени за итна употреба.


Следниот чекор е да се види како функционира новата вакцина кај луѓе кои претходно биле вакцинирани или претходно биле болни.

Мораме да ја оцениме вакцината во реално опкружување и да се обидеме да разбереме како функционира вакцината кај многу поголем број луѓе кои првично биле вакцинирани со нешто друго или веќе биле болни – рече Моџарад, додавајќи дека новата вакцина сепак ќе мора да помине уште еден тест и третата фаза.

Решивме да ја играме играта на долг рок, а не само да се фокусираме на оригиналниот изглед на корона вирусот. Ни беше јасно дека вирусот ќе мутира и дека ќе се појават нови варијанти, вели Моџарад.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!