Вие имате прво да ја знаете вистината

Некои луѓе нема да можат да ги користат лековите против ковид на Фајзер и Мерк, дали вие припаѓате во таа група?

Како што се шири варијантата омикрон, првите антивирусни апчиња ветуваат потребна заштита за луѓето кои се изложени на ризик од сериозни болести. Но, на многумина на кои ќе им бидат препишани новите лекови од Фајзер или Мерк ќе им треба внимателно следење од лекарите, бидејќи овие антивирусни лекови можеби не се безбедни за секого, предупредуваат експертите.

Pfizer Paxlovid, антивирусен лек против ковид, е одобрен за луѓе кои имаат состојби кои го зголемуваат ризикот од хоспитализација и смрт, како што се срцеви заболувања и дијабетес.

Но, се чини дека еден од двата лека во антивирусниот коктел може да предизвика тешки и опасни по живот интеракции со лекови кои се широко користени, како што се статини, разредувачи на крв и некои антидепресиви.

Исто така, не се препорачува за луѓе со тешки заболувања на бубрезите или црниот дроб, пренесува NBC News.

Бидејќи експертите се загрижени за молнупиравир на Merck, неговата употреба е ограничена на возрасни и само доколку други одобрени третмани, вклучително и моноклонални антитела, не се достапни или не се клинички прифатливи.

Паксловид се состои од две таблети антивирусен нирматрелвир и една таблета ритонавир, лек кој долго време се користи за зајакнување на имунитетот на пациентите со СИДА.

Ритонавир го потиснува клучниот ензим на црниот дроб кој се метаболизира од многу лекови, вклучувајќи го и нирматрелвир. Во случај на третман со паксловид, ритонавир го успорува разградувањето на активниот антивирусен лек во телото и му помага да остане на терапевтско ниво подолго време.

Потенцирачкиот ефект веројатно беше клучен во промовирањето на високата ефикасност на паксловид во клиничките испитувања. Кога паксловид се комбинира со други лекови кои се метаболизираат од овој ензим, главната грижа е што ритонавир може да ги зголеми токсичните нивоа на истовремените лекови. Ова ги комплицира работите бидејќи лековите кои претставуваат ризик ги земаат луѓе кои се најмногу изложени на ризик од коронавирус.

Лековите кои можат да стапат во интеракција со паксловид вклучуваат разредувачи на крв, лекови за срцев удар, лекови за срцева слабост, висок крвен притисок и холестерол, антидепресиви, лекови за анксиозност, имуносупресиви, стероиди, третмани за СИДА и лекови за еректилна дисфункција. „Некои од овие потенцијални интеракции не баш тривијални, а некои треба целосно да се избегнуваат“, вели Питер Андерсон, професор по фармакологија на Универзитетот во Колорадо.

Фармацевтите нагласуваат дека многу интеракции со лекови може да се контролираат и дека не треба да ја спречуваат употребата на паксловид. Добро е што лекарите веќе имаат искуство со употреба на ритонавир кај пациенти со СИДА.

Третманот со Paxlovid е краток, започнува во рок од пет дена од почетокот на симптомите, има 30 таблети и се зема три пати на ден, па експертите се надеваат дека ризикот од интеракција со други лекови е низок.

Пет дена интеракција не е голема работа за повеќето лекови, вели Џејсон Галагер, специјалист по клиничка фармакологија на заразни болести во Универзитетската болница Темпл во Филаделфија.

„Ако потенцијалната интеракција на paxlovid со друг лек претставува ризик“, рече Андерсон, „безбедна и ефикасна терапија би бил GlaxoSmith Klein sotrovimab, третман со моноклонални антитела што сигурно ја неутрализира варијантата на омикрон“.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!