Вие имате прво да ја знаете вистината

Што би се случило со Земјата доколку луѓето исчезнат од планетата преку ноќ? (ВИДЕО)

Дали некогаш сте се запрашале што би се случило со Земјата ако апсолутно сите луѓе одеднаш исчезнат? Какво сценарио би се случило со нашата планета, во која насока би се движела таа приказна?

Одговорот на тоа исклучително интересно прашање се обиде да го открие тиктокерот кој се крие позади профилот “learn videos”, кој се потрудил и го разработил најверојатниот развој на настаните. Па, еве што би следело според неговиот модел:

„Неколку часа откако човештвото ќе исчезне, светлата ширум светот ќе почнат да се гасат бидејќи повеќето електрани работат на фосилни горива. Се разбира, без луѓе нема да има кој да се грижи за нив и тие ќе престанат да работат.

Приближно 48 часа откако ќе забележат ненадеен пад на потрошувачката на енергија, нуклеарните централи ќе се префрлат на таканаречениот „безбеден режим“. Ветерниците би престанале да работат, а соларните панели би станале бескорисни поради наслагите на прашина.

Така, речиси сите региони, освен оние поврзани со хидроцентрали, брзо би се нашле без извори на енергија. Понатаму, два-три дена откако исчезнавме, повеќето метроа ќе бидат поплавени бидејќи пумпите не можат да работат без наша интервенција.

Оние животни кои некако би успеале да избегаат во природата би се нашле во сосема нова реалност, во брутална битка за опстанок, а веќе нема да има место за „декоративни“ раси на кучиња. Тие би исчезнале затоа што, на пример, кратките шепи во булдогот би се покажале како смртоносна маана.

Еден месец по нашето исчезнување, целата вода наменета за ладење на нуклеарните централи ќе испари. А тоа би довело до серија екстремно моќни експлозии и големи катастрофи, далеку помоќни од Чернобил.

Милиони животни би умреле од рак, но планетата сепак би можела лесно и брзо да се опорави од радиоактивната контаминација.

По 25 години, три четвртини од плоштадите и патеките би биле покриени со вегетација. А каде што има растенија, има тревопасни животни. А каде што има плен, има и предатори. Преживеаните кучиња ќе почнат да се вкрстуваат со волци и да влегуваат во поранешните градови.

Без нас воздухот би се прочистил. Во некои градови, видливоста би се подобрила многукратно.

Сепак, градовите како Дубаи и Лас Вегас би биле закопани во песок. Пустината ќе си го земе тоа што и припаѓа. Исто како и остатокот од природата.

По 300 години метална конструкција, како што е Ајфеловата кула, тие ќе почнат да се распаѓаат бидејќи нема да има кој да ги бојадиса и да ги заштити од корозија. Сите високи згради ќе паднат, а огромни мочуришта, како оние што ги покрива САД, повторно ќе се појават.

И на големите морски животни би им било мило да не нè видат повторно. На пример, без присуство на луѓе, популацијата на китови би се зголемила.

После 10.000 години, единственото нешто што би нè потсетувало на човековото постоење би биле остатоците од камени градби. Ќе има пирамиди, Кинески ѕид, планината Рашмор …

За 50 милиони години, пластичните шишиња и парчиња стакло ќе бидат последното нешто што ќе остане од нас, а во следните 50 милиони години и тоа ќе исчезне.

Да, нашата планета може без нас, но ние не можеме без неа, заклучува авторот на видеото.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!