Вие имате прво да ја знаете вистината

Германија строго ја казни водечката банка поради манипулирање со каматните стапки

Германскиот регулатор Бафин денес ја казни Дојче банк со 8,66 милиони евра поради пропусните механизми за контрола и спречување манипулации при пресметувањето на каматните стапки.

Дојче банк ги даваше податоците што се користат за пресметување на референтната каматна стапка на Еурибор и беше казнет затоа што нејзините системи за превенција, контролните механизми и стратегии не функционираа добро од време на време, соопшти германскиот финансиски регулатор.

Euribor (каматната стапка на понуда за меѓубанкарски заеми во девиза евра) се користи како основа за банкарски трансакции вредни илјадници милијарди евра и влијае на финансиските производи кои се движат од различни видови заеми до сложени финансиски деривати.

Пред неколку години беше откриено дека вработените во неколку големи светски банки, вклучително и Дојче банк, со години манипулирале со податоците користени при пресметувањето на овие референтни каматни стапки за да ја зголемат заработката.

Од почетокот на 2018 година, банките кои доставуваат податоци за пресметка на „еурибор“ се законски обврзани да спречат евентуални манипулации и да гарантираат за точноста на податоците.

Според банкарските супервизори, Дојче банк не ги исполнила овие обврски во неколку наврати за време на ревизиите во 2019 и 2020 година.

Дојче банк ја прифаќа казната, рече портпаролката, додавајќи дека, сепак, не гледаат никакви индикации дека „наведените“ факти резултирале со неточни податоци во извештајот доставен до раководителот на постапката за бенчмаркинг.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!