Вие имате прво да ја знаете вистината

Германските сојузни покраини натрупаа скоро 60 милијарди евра нов долг

Германските сојузни држави акумулирале скоро 60 милијарди евра нов долг од почетокот на пандемијата до крајот на зимата 2019 година, се наведува во студијата спроведена од агенцијата Дпа.

Вкупниот долг на сите 16 германски сојузни покраини е голем, но сепак помал отколку што се стравуваше во првата фаза од кризата.

Треба да се додаде дека најмалку три сојузни покраини Долна Саксонија, Тирингија и Баден-Виртемберг имаат намера да почнат да го враќаат долгот веќе следната година, посочува Дпа.

На почетокот на пандемијата, сите федерални влади заеднички одобрија повеќе од 100 милијарди евра нов долг. Тоа беше голема работа за земја како Германија, со оглед на длабокиот јаз во долгот, потсетува агенцијата.

Првично, ниту една влада не планираше нов долг во 2020 година поради таканаречената „должничка кочница“, уставен амандман со кој се пропишува избалансиран буџет за сите земји, но нивната пресметка беше поништена од корона кризата.

Берлин реагираше со активирање на клаузула која дозволува амандманот да биде суспендиран во вонредни околности, објаснува ДПА.

Увид во податоците на министерствата за финансии на сојузните земји покажало големи разлики во задолженоста кај 16 покраини.

Во 2020 и 2021 година, сите тие подигнаа заеми во вредност од приближно 57,6 милијарди евра, од кои речиси половина паднаа на трите најголеми и најбогати – Баварија, Северна Рајна-Вестфалија и Баден-Виртемберг.

Убедливо најзадолжена во последните две години е баварската влада, за вкупно 20 милијарди евра. Покрај тоа, неговиот посебен „баварски фонд“ најверојатно ќе позајми околу 40 милијарди евра.

Истражувањето покажа и дека неколку понебогати провинции земале многу големи заеми за своите стандарди, вклучувајќи го финансиски слабиот главен град Берлин, кој позајмил 7,3 милијарди евра, за што ќе сноси финансиски последици со децении.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!