Вие имате прво да ја знаете вистината

Русија со план да произведе тенк на тркала приспособен за теренот во Африка и Блискиот исток

Руската корпорација Ростех, размислува да направи нов тенк на тркала, кој ќе биде приспособен за теренот во Африка и на Блискиот Исток и ќе биде баран за извос на тој дел од светот, изјави индустрискиот директор на вооружениот комплекс на корпорацијата, Бехан Оздоев.

Се разгледува таква можност. Има идеја да се направи тенк на тркала односно така да се постави борбениот дел од тенкот „Sprut SDM1“, кој најверојатно ќе биде амфибиски, изјави Оздојев.

Како што вели тој, се уште е отворено прашањето за избор на конкретна основа, но има неколку потенцијални шасии да стане реалност.

Изборот зависи од клиентот и од задачите што тој има намера да ги реши, користејќи ја таа техника, прецизираше Оздојев.

Возилото ќе ја има огнената моќ на главниот резервоар, и ќе го надмине по маневрирање и брзина класичниот тенк. Кога станува збор за заштита и способност за движење, ќе заостане поради шасијата на тркала.

Според Оздојев, резервоарот Спрут на тркала првенствено ќе биде извозен производ, а на пазарот најверојатно ќе бидат ставени земјите од Блискиот Исток и Африка.

Како што вели тој, помала е веројатноста овој тенк да се користи во вооружените сили на Русија, бидејќи во Русија традиционално приоритет имаат гасениците, што го диктира и теренот на државата.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!