Вие имате прво да ја знаете вистината

Со новото надоградување на интернет пребарувачот Google Chrome ситгнуваат и нови проблеми

Кон крајот на месец март 2022 година, ќе биде објавен нов интернет пребарувач, Chrome 100.

Со објавувањето на новиот интернет пребарувач, некои сајтови можеби нема да можат да функционираат, а компанијата Гугл е свесна за тоа и веќе работи на решавање на проблемот.

За да може веб-локацијата да работи и истата да може да се отвори, таа мора да ја открие верзијата на интернет пребарувачот на која корисникот се обидува да ја отвори таа страница и да го повика корисничкиот агент за помош.

Во моментов, кодот што ја открива верзијата изгледа вака: „Mozilla / 5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64) AppleWebKit / 537.36 (KHTML, како Gecko) Chrome / 96.0.4664.45 Safari / 537.306. 4664,45″ вели дека е Google Chrome 96.

Некои сајтови ги читаат само првите две цифри и ова ќе биде проблем. На пример, сајтовите читаат сè почнувајќи од верзијата на Chrome 40 и не можат да работат на послабата, а кога ќе го прочитаат Chrome 100, тогаш ќе го прочитаат како 10 и тоа ќе биде проблем бидејќи нема да може да работи. Google моментално работи на тоа како да го поправи кодот и да ги направи сите сајтови да работат нормално и ефикасно.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!