Вие имате прво да ја знаете вистината

Славој Жижек: Ако БиХ се распадне, тоа нема да резултира со три национални држави, туку нешто многу полошо

Според Славој Жижек, алтернативата со која се соочува БиХ е или мирен соживот или племенизација што води кон пропаст.

Во својата статија „Лудилото на новата племенизација“, објавена во весникот „Велт“, словенечкиот филозоф Славој Жижек ја анализираше ситуацијата во Босна и Херцеговина и ја стави во поширок, глобален контекст.

Жижек потсетува дека сегашната тензија што ја предизвика Милорад Додик со неговите потези, кои ги оправдува со намера делумно да го врати и делумно да го зајакне суверенитетот на Република Српска во однос на обединетата и заедничка држава Босна и Херцеговина, не потекнуваат од ниге-никаде…

„Босанските Срби не се сами во ова – нивниот сепаратизам е дел од пошироката иницијатива чија цел е да го доведе процесот на распаѓање на Југославија до неговиот логичен крај (како што сакаат да го нарекуваат поборниците за отцепување).

Постои особено важен и интересен т.н. нон-пејпер кој се појави оваа година, а чиј автор е непознат. Се залага за нови граници во БиХ со цел формирање на голема Србија, голема Хрватска и обединување на Косово со Албанија, пренесува Дојче веле.

Малата преостаната босанска држава лесно може да се претвори во „муслиманско-фундаменталистички остров“.

„Она што е особено збунувачки за овој нон-пејпер е фактот што одговара на скриената желба на многу луѓе не само на Балканот, туку и во цела Европа“, пишува Жижек.

За да се разбере босанската криза, потребно е да се погледне во глобална димензија, убеден е Жижек.

„Она што се случува во Босна има подлабоки корени од тенденцијата за враќање во силна национална држава како реакција на ќорсокакот на глобализацијата. Тоа е сосема спротивно: тоа е пример за постепено исчезнување на модерната национална држава“. тој рече.

Ако Босна се распадне, тоа нема да резултира со три национални држави, туку нешто многу полошо. Тоа нема да бидат „нормални“ држави кои гарантираат еднаквост на сите нејзини граѓани без разлика на нивната етничка или верска припадност. Тие ќе бидат водени од принципи на племенските заедници, што се карактеризира со специфичен начин на живот, а кои се одржуваат преку исклучување на други начини на живот“, изјави Жижек.

Жижек истакнува дека овие тенденции можат да се забележат дури и во Шведска, која долго време е позната како земја со високо развиено чувство за живот во заедницата. Таму свое место имаа и бројни мигранти доколку сакаа да се интегрираат.

Меѓутоа, во последно време се повидливи се пукнатините во митот за единствено општество. Во Хјалбу, предградие на Гетеборг, каде што гетата се населени со луѓе од мигрантско потекло, завладеаа банди кои не отстапуваат од употреба на насилство и отворено се спротивставуваат на државниот поредок.

„Ако продолжи процесот на гетоизација, ќе се појават голем број племенски заедници“, предупредува Жижек.

Таа перспектива е реална и во Босна и Херцеговина, смета филозофот.

Ако Босна се распадне – па дури и мирно, преку преговори – земјата ќе биде ‘халбонизирана’. Со векови, Босна е место на кревка коегзистенција на три религии нераскинливо испреплетени. Нејзиното распаѓање би било постојана закана да се повтори она што веќе доведе до Првата светска војна во 1914 година. Затоа денешна Босна нè става пред алтернатива која важи за целиот глобализиран свет: или мирен соживот и заедничка борба против големите опасности кои ни се закануваат или лудилото на новата племенизација“, заклучува Жижек за Велт.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!