Вие имате прво да ја знаете вистината

Танец бил бугарски, формиран е од играорна група од Лазарополе, населено со планински Бугари: нова груба провокација на Софија

Во континуитет во бугарскиот весник и портал Труд се пибликуваат текстови на Спас Ташев во кои грубо се напаѓа и навредува македонската нација и држава. Последниот таков текст кој беше објавен денес со наслов: Репресиите против ансамблот Танец.

Kako што пишува во биографијата на Спас Ташев, тој е специјалист за миграција и Бугари во странство. Дипломирал на Дипломатскиот институт при Министерството за надворешни работи, Универзитетот за национална и светска економија и Тракискиот универзитет. Тој е основач и прв директор на Културно информативниот центар на Република Бугарија во Скопје и поранешен заменик-претседател на Државната агенција за Бугарите во странство.

Докторирал статистика и демографија на Бугарската академија на науките. 

Ташев за Труд пишува: Ансамблот за народни песни и игри на Македонија е основан од Владата на Скопје во 1949 година. Неговата задача е да го претстави богатото културно наследство на Македонија како „македонско“, а не како бугарско.

Студијата на доселениците од Вардарска Македонија покажа дека фолклорна група Танец всушност била наследник на познатата играорна група во селото Лазарополе, населено со здрави планински Бугари. 

Многу нејзини членови беа репресирани затоа што одбија да им служат на овие перверзии, пишува Ташев и додава:

Во 1956 година, ансамблот имаше задача да ги посети САД и Канада. Во тоа време, сепак, огромното мнозинство иселеници од Македонија се чувствувале Бугари, поради што членовите на фолклорната група биле под посебна контрола.

Групата пристигна во Њујорк со два авиони на 20 јануари, а југословенската амбасада извести дека тоа е „Југословенскиот народен народен балет“. Оваа објава буквално ја крена во воздух организираната македонско-бугарска заедница која знае каква е состојбата во „Танец“. На пример, Меморандумот на ОН од 1953 година, потпишан од 26 репресирани студенти од Македонија, ја опиша судбината на познатиот фолклорист и кореограф од ансамблот, Трајко Попов од селото Раштак, кој „во овој период бил егзекутиран на брутален начин, неговата главата беше смачкана со железен чекан, пишува Ташев.

Според Ташев, првиот назначен директор на овој државен институт од страна на српските комунисти бил Трајко Атанасов, поранешен учител од Беровско. Иако и самиот беше докажан комунист, властите брзо го отстранија. Не му верувала само затоа што бил беровчанец. Централната власт во Скопје и Белград не им верува на овие области, кои се масовно населени со македонски Бугари, поради нивната близина до бугарската граница.

Првиот директор на ансамблот Трајко Атанасов ја извршуваше функцијата само неколку месеци. По него бил назначен Емануил Чучков, кој е и претставник на видно бугарско семејство и член на Македонската младинска тајна револуционерна организација, суден во кралска Југославија. Истражувањето на македонските Бугари утврдило дека тој е поранешен директор на бугарската гимназија во Прилеп која била затворена и забранета од теророт на Тито, како и потоа поранешен директор на една од забранетите и затворени од истиот терор бугарските средни училишта во Скопје. Назначен за директор на фолклорната група во Скопје, работи во тешки услови. Тој и членовите на групата Танец, будно следени од УДБА (тајната полиција на Тито), мораа да ја притиснат својата бугарска национална свест, и на тој начин што никаде да не се разбере, дека се Бугари од Македонија и дека фолклорот што го претставуваат им припаѓа на македонските Бугари, пишува Ташев.

Во 1955 година бил сменет и вториот директор на Танец Емануил Чучков и на негово место бил поставен Аспарух Николов. Но, неговото име е толку бугарско што пред турнејата во Америка беше прикриен и претставен како режисер Димче Наидески.

Една година подоцна, по враќањето од Америка, како што пишува Ташев, Димче Наидески е обвинет дека дозволил групата да се сретне со нашата емиграција во Америка и на тој начин младите да видат како оваа емиграција е против Тито, дека е со силна бугарска свест и е против Југославија. Но во протоколот на партијата за негово исклучување намерно напишале дека е сменет од директоркста позиција поради финансиските загуби од турнејата на Танец.

Судбината на репресираните членови на ансамблот Танец е само една мала епизода од борбата на културните кругови во Македонија за зачувување на бугарското наследство, завршува Ташев.

И што да се каже? Намерно го одбраа Танец за оваа последна провокација бидејќи македонската јавност секогаш бурно реагира кога станува збор за Танец и за преставување на македонскиот фолклор во странство. И ова е континуитет на сите обиди од структури на БАН да биде минирана секоја стратегија за решавање на македонско-бугарскиот спор.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!