Вие имате прво да ја знаете вистината

Не се изгубени сите кои лутаат: 15 совети од Толкин за подобар живот

Поминаа 129 години од раѓањето на познатиот англиски писател Џ. Р.Р. Толкин. Таткото на модерниот жанр фантазија зад себе остави светски познати лектири како трилогијата „Господарот на прстените“ и „Хобитот“, а секоја генерација читатели ја одбележуваше со своите зборови до крајот на животот.

Џ.Р.Р. Толкин ги претвори своите мисли во дела кои станаа водечки нишки на многу патувања и авантури на неговите литературни ликови. Но, во овие пишани зборови лежи универзалната вистина.

Ние не сме ликови од книги, но секако треба да му дозволиме на Толкин да не води низ нашите животни патувања.

1. Не е изгубен секој што талка.

2. Човек кој бега од својот страв може да сфати дека само извел кратенка во справувањето со него.

3. Каде што има живот, има и надеж.

4. Честопати надежта се раѓа кога сè е напуштено.

5. Не е важна силата на телото, туку силата на духот.

6. Сè што треба да направиме е да одлучиме што да правиме со времето што ни е дадено.

7. Има добрина на овој свет и за неа вреди да се бориш.

8. Малку по малку, човекот патува далеку.

9. Лажните надежи се поопасни од стравовите.

10. Мудрите зборуваат само за она што го знаат.

11. Секој има своја вредност, а некои придонесуваат за вредностите на другите.

12. И најмалиот човек може да го промени текот на иднината.

13. Не е лошо да се слави едноставниот живот.

14. Кога повеќето од нас би ја ценеле храната, прославата и песната повеќе од акумулираното злато, светот би бил посреќно место.

15. „Никогаш“ е предолг збор дури и за мене.

Џон Роналд Руел Толкин е роден на 3 јануари 1892 година, а починал на 2 септември 1973 година. Иако е роден во Јужна Африка, животот го поминал во Англија. Во октомври 1911 година почнал да студира класицизам на Оксфорд, но во 1913 година се одлучил за англиски јазик и литература. Дипломирал во 1915 година со највисок академски успех.

Се борел во Франција за време на Првата светска војна, а по напуштањето на војската во 1920 година, работел за англискиот речник Оксфорд. Таму ја проучувал историјата и етимологијата на зборовите од германско потекло кои започнуваат со буквата W. Набргу потоа, тој станал најмладиот професор по англиска книжевност на Универзитетот во Лидс.

Се вратил во Оксфорд во 1925 година како англосаксонски професор на колеџот Пемброк, а потоа почнал да го пишува Хобитот. Покрај тоа, Толкин потоа го заврши пишувањето на првите две продолженија на „Господарот на прстените“.

Дваесет години подоцна, Толкин станал професор по англиски јазик и книжевност на колеџот Мертон во Оксфорд, каде што останал до неговото пензионирање. Од неговото пензионирање до неговата смрт, познатиот писател станал многу интересен за јавноста, а неговите книги се продавале толку добро што зажалил што не се пензионирал порано.

Познатиот писател бил член на книжевната група „Инкингс“, која била тесно поврзана со Универзитетот во Оксфорд и постоела од раните 30-ти до крајот на 40-тите години на минатиот век. Членовите беа литературни ентузијасти кои го ценеле измисленото раскажување приказни и кои поттикнувале пишување жанрови на фантазија.

Освен Толкин, најпознати членови на „Инклингс“ беа Ц.С. Луис („Хрониките на Нарнија“) и синот на Толкин Кристофер, кој ги нацртал оригиналните мапи за „Господарот на прстените“ и ги уредил повеќето од неговите постхумно објавени дела по смртта на неговиот татко.

Тој се оженил со сопругата Идит Брет во 1916 година, па добиле четири деца, од кои две се живи и денес. Тие беа заедно до нејзината смрт, која се случи во 1971 година, а помалку од две години подоцна Толкин почина.

На нивниот споменик се врежани имињата Лутиен и Берен. Имено, Лутиен била ќерка на крал на џуџиња позната по својата голема убавина, а ја отфрлила својата бесмртност поради љубовта кон воинот Берен, кој бил смртен.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!