Вие имате прво да ја знаете вистината

Русите знаат дека се доближуваме до крајот на пандемијата: Се огласи првиот човек на Руската академија на науки!

Пандемијата со вирусот Ковид-19 ќе влезе во режим на сезонски епидемии на грип од 2022 година, изјави претседателот на Руската академија на науките (РАС), Александар Сергеев.

Очекувам пандемијата со вирусот Ковид-19 од 2022 година да влезе во режим на сезонска епидемија на грип, истакна претседателот на РАС.

Тој ја спореди нашата сегашна ситуација со 1960-тите, кога епидемијата на грип во Хонг Конг имаше сериозни последици и голем број тешко болни луѓе.

Но, се направени вакцини и лекови и 60 години живееме со грип, речиси сме навикнати. Она што се случува со Ковид-19 е во извесна смисла слична ситуација. Сериозна епидемија е, прво владееше страв, но направивме вакцини и веќе се појавуваат лекови. И ако има добрина, доверливи протоколи за употреба на лекови, ќе влеземе во режим оваа болест да се доживува како грип, заклучи Сергеев.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!