Вие имате прво да ја знаете вистината

Американците признаа: Украина нема иднина без Русија

Русија и Украина имаат многу заедничко, пишува поранешниот американски дипломат во текст за „Национален интерес“.

Во својата статија тој ја предвидува иднината на Киев на политичката сцена.

„Украина има многу заедничко со Русија, иако понекогаш е дискутабилно. Русија е нејзиниот најважен сосед – земја која е поголема, вооружена со нуклеарно оружје и побогата“, истакнува експертот.

Според него, Украина се соочува со два широки стратешки избори на надворешнополитичката сцена кои се поврзани со Русија.

„Постигнете „modus vivendi“ со Москва за да ги исполните суштинските интереси на двете земји или склучете стратешки сојуз со друга сила што ќе му овозможи на Киев да му пркоси на својот поголем сосед“, предложи Смит.

Тој додава дека САД се единствената земја „потенцијално способна да ја поддржи втората опција“, и дека Украина се стреми кон тоа.

Сепак, според експертите, ваквото сценарио не се вклопува во стратешките интереси на САД, а на украинската држава и се заканува национална трагедија.

Смит додава дека насочувањето и помагањето на Украина да најде рамнотежа меѓу желбата за поблиски врски со Европа и потребата за прифатливи врски со Русија е во интерес и на Украина и на САД.

Во последно време Западот ја обвинува Русија дека подготвува инвазија на Украина и дека Москва значително го зголемува своето воено присуство во близина на границите на Украина.

Русија решително ги отфрла овие обвинувања како неосновани и опасни и нагласува дека ги преместува воените сили на своја територија во согласност со Уставот и дека Западот сето тоа го користи како изговор за натамошно проширување на Исток.

Затоа рускиот претседател Владимир Путин побара писмени, правно обврзувачки, гаранции од Западот дека нема дополнително да се шири кон руските граници и дека нема да распореди оружје во тој дел од Европа.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!