Вие имате прво да ја знаете вистината

Фамозниот телескоп Џејмс Веб успешно го отвори штитот од сончеви зраци, следно е отварање на системот на огледало

Сончевиот штит на фамозниот телескопот Џејмс Веб, кој би требало да го заштити од сончевите зраци, успешно е отворен во вселената, а сега е време да се отвори системот на огледало.

Сончевиот штит на телескопот Џејмс Веб, кој би требало да го заштити телескопот од сончевите зраци, успешно е отворен во вселената, а сега е време да се отвори системот на огледало.

Само со помош на оваа бариера со големина на тениското игралиште, телескопот ќе може да има доволно чувствителност за да ги детектира сигналите кои доаѓаат од најоддалечените делови на универзумот.

Наскоро ќе започне втората фаза на демонтирање на платформата однсоно отворање на телескопските огледала, од кои најголемото е со дијаметар од 6,5 метри.

Со години се тестираа бројни модели затоа што контролорите и инженерите најпрвин ги одвојуваа и поставуваа различните делови од штитот без никакви проблеми, а потоа ги отвораа и ги донесоа конечните функции на телескопот.

Откако сончевиот штит беше успешно инсталиран, менаџерот на веб-проектот, Бил Оукс изјави дека телескопот ја надминал границата од 70 до 75 отсто од вкупно 300 можни дефекти што може да ја нарушат способноста на овој комплексен систем да функционира.

Ова е пресвртница и ја претставува пионерската работа на илјадници инженери, научници и техничари кои поминале значаен дел од својата кариера во развој, дизајн, производство и тестирање на оваа вселенска технологија, изјави менаџерот на системот за заштита од сонце, Џим Флин.

Груман, главниот веб-инженер на НАСА, потсети дека телескопот Џејмс Веб има способност да погледне наназад, користејќи ги своите инфрацрвени системи за набљудување и да открие скриени аспекти и погледи на универзумот подлабоко од кога било досега.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!