Вие имате прво да ја знаете вистината

Абазовиќ: Ми се закануваат поради истрагата за убиството на Душко Јовановиќ

Црногорскиот вицепремиер Дритан Абазовиќ денеска во Беране изјави дека добива закани поради истрагата за убиството на Душко Јовановиќ.

„Ова е еден од приоритетите за нашата влада, би рекол и историски. Ветивме дека ќе се бориме за вистината. Доколку нема опструкции, кои во моментов постојат, зборувам во системот на државната администрација, и во некои политички структури кои сакаат да направат некои конструкции, а со тоа да ги заштитат убијците на Душко Јовановиќ, за да имаме напредок“, посочува Абазовиќ.

Според него, сите кои се обиделе да го истражат овој случај добивале закани.

„Не можам да бидам исклучен од тоа. Јас не се колебам. Мозаикот води до луѓе кои се многу опасни. Не сакам да се правам жртва, ниту пак ќе се правам“, истакнува Абазовиќ.

На констатацијата дека рекол дека нешто во актуелната влада треба да се смени, а кога може да се очекува нова, Абазовиќ тврди дека не зборувал за новата влада.

„Свесни сме дека треба да имаме попродуктивно парламентарно мнозинство. Граѓаните не треба да се плашат од едно. Нема да се вратиме на старото. Можеме само да одиме напред. Сега е само прашање на динамика“, истакнува Абазовиќ.

На прашањето дали се откажале од малцинската влада, Абазовиќ рече дека тие не се нејзини претставници.

„Не се откажавме од ништо. Рековме само дека доколку дојде до одредена политичка криза, таа може да се реши преку два-три познати модели. Една од нив е малцинската влада. Се зборува и за нови парламентарни избори како чисто решение, враќање на мандатот на граѓаните. Можеби ќе продолжиме вака, можеби парламентарното мнозинство ќе се однесува како во последните денови од 2021 година, што е најдоброто решение. Но, не зависи се од мојата маленкост, а кога зборував за еден модел не го истакнав како доминантен, туку како нешто што е можно да се случи во наредниот период“, изјави Абазовиќ.

Посочува дека е во совршени односи со премиерот Здравко Кривокапиќ.

„Претходните два дена не се слушнавме, но сме во интензивна комуникација, така што нема никакви проблеми“, рече Абазовиќ.

Сите наводи за несогласување меѓу двата медиума ги нарече шпекулации.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!