Вие имате прво да ја знаете вистината

Нова топ студија на Империјал Колеџ: Имунитетот на Т-клетките обезбедува заштита од коронавирус по прележана настинка

Имунитетот на Т-клетките што луѓето го стекнуваат по обичната настинка обезбедува заштита од коронавирусот, покажа новото истражување на Империал колеџ во Лондон. Настинката е предизвикана од други коронавируси, а долго време се шпекулираше дека овие антитела помагаат во заштитата од СОВИД-19.

Имунитетот на коронавирусот е комплексен, и иако антителата опаѓаат шест месеци по вакцинацијата, Т-клетките остануваат многу подолго и играат важна улога во заштитата. Студијата започна во септември 2020 година, кога беа испитани Т-клетките генерирани од претходните настинки. Беа следени вкупно 52 случаи на инфекција во едно домаќинство со КОВИД-19. 26 од луѓето кои никогаш не развиле инфекција имале значително повисоки нивоа на предметните Т-клетки од оние кои се заразиле. Сепак, сè уште не е јасно колку долго ќе трае оваа заштита.

Според авторите на студијата, објавена во Nature, внатрешните протеини на коронавирусот се оние кои се насочени кон Т-клетките и тоа обезбедува добра насока за иднината на вакцините. Корисното во овој случај е дека доколку се развие вакцина за овие протеини, таа би била многу поефикасна.

Актуелните вакцини го таргетираат протеинот на коронавирус, кој се врзува за нашите клетки кога е заразен. Проблемот е што мутира многу почесто од протеините во самиот вирус. Научниците веруваат дека развојот на овие нови вакцини ќе заштити од идните варијанти на коронавирусот.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!