Вие имате прво да ја знаете вистината

Папата ги повика владите да се борат заедно против детскиот труд: „Децата треба да играат“

Папата Франциско утрово ги повика владите да се борат против детскиот труд, велејќи дека е ужасно што децата, кои требаше да си играат, сега работат или собираат ѓубре на депониите за да продадат нешто.

Папата во општа аудиенција рече и дека во многу земји луѓето се експлоатирани како дел од сивата економија и дека работат без бенефиции и правна заштита.

„Да размислиме за жртвите на работата, за децата кои се принудени да работат. Тоа е страшно“, рече тој.

Меѓународната организација на трудот, агенција на ОН, во извештајот минатата година соопшти дека бројот на деца работници се зголемил на околу 160 милиони во светот во 2020 година.

„Децата кои се на возраст кога треба да играат се принудени да работат како возрасни. Да се ​​потсетиме на тие деца, кутрите мали суштества кои копаат по ѓубриштата барајќи нешто корисно за трговија или продажба“, рече папата во главно импровизирано обраќање.

Во извештајот на Меѓународната организација на трудот, подготвен во соработка со агенцијата за деца на ОН, УНИЦЕФ, се вели дека за прв пат по 20 години, на почетокот на пандемијата, напредокот во намалувањето на детскиот труд е запрен.

Папата рече дека немањето работни места е „општествена неправда“ и дека, иако донациите и поддршката за невработените се важни, тие не му даваат на човекот достоинство.

„Владите мора да им дадат можност на сите да заработат за живот, бидејќи тоа им дава достоинство“, рече Папата.

Според Меѓународната организација на трудот, најмногу деца работници се во Африка, околу 72 милиони, од кои 43 отсто работат опасна работа.

Франсиско побара момент на молчење за сеќавање на невработените, жртвите на индустриски несреќи и оние кои си ги одзедоа животите откако ги загубија своите работни места во пандемијата.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!