Вие имате прво да ја знаете вистината

Во Србија во недела ќе се одржи референдум за измени на Уставот со цел зајакнување на судството

Српските граѓани во недела излегуваат на референдум за промена на уставот, со цел зајакнување на независноста и ефикасноста на судството, предуслов за реформи во процесот на евроинтеграции, но атмосферата пред гласањето е полна со контроверзии, нејаснотии и поделби во политичката и стручната јавност.

Венецијанската комисија го поздрави новиот нацрт-закон за референдум и народна иницијатива во ноември и рече дека „целосно или делумно ги следи повеќето клучни препораки на Комисијата, изразувајќи жалење што амандманот започна дури кога референдумот за Уставот“ стана неизбежен“. Овој закон е важен дел од подготвителната легислатива за која ќе се одлучува на референдум.

Квинте и ЕУ гледаат на референдумот за уставните измени како на „клучен чекор во зајакнувањето на независноста на судството“. „Франција, Германија, Италија, Обединетото Кралство, САД и ЕУ го поздравуваат националниот референдум за уставни промени во Србија на 16 јануари како клучен чекор во зајакнувањето на независноста на судството и подобрувањето на транспарентноста и ефикасноста на институциите за владеење на правото во земјата. “, се вели во заедничката изјава со која се изразува уверување дека реформите ќе бидат „чекор кон усогласувањето на Србија со стандардите на ЕУ што ќе го поддржат процесот на пристапување на Србија“.

Брисел во неколку извештаи досега истакна дека владеењето на правото и судството се една од најслабите точки на српската влада, а во пракса бројни примери покажуваат дека судиите и обвинителите се под политички притисок или влијание.

Соочена со неопходните реформи во судството, владата предложи промена на начинот на избор на судии и обвинители, што претходно вклучуваше промена на Уставот, но референдумското прашање беше поставено прилично широко и двосмислено.

Граѓаните на 16 јануари треба да одговорат со „да“ или „не“ на прашањето: „Дали сте за потврдување на Законот за измена на Уставот на Република Србија“. Но, подготвителната легислатива го укина излезниот праг од 50 отсто + 1, што во суштина значи дека и екстремно мал број од оние што излегуваат на гласање може да одлучуваат во име на мнозинството половина од граѓаните.

Измените на Законот за референдум и народна иницијатива беа едно од барањата на масовните протести на крајот на минатата година, но оваа регулатива претрпе само козметички измени поврзани со цената на проверката на потписот во петициите.

Двотретинското мнозинство на владејачката Српска напредна партија е извор на загриженост за претставниците на Комитетот на адвокати за човекови права – Јуком и Центарот за судски истражувања (Цеприс). Стравуваат дека укинувањето на излезниот праг ќе придонесе за натамошен колапс на демократијата во Србија, како што претходно предупреди Фридом Хаус, укажувајќи на хибридноста на режимот во Србија.

Со измените содржани во Законот за промена на Уставот, за кои граѓаните се изјаснија на референдумот, се предлагаат решенија кои треба да ја подобрат независноста и ефикасноста на судството, имајќи предвид дека судиите се избираат од Собранието на Србија во првите три години пробен период. Преземено од Високиот судски совет (ВСС). Целта на ова тело би била да обезбеди независност и автономија на судиите и судовите.

Една од спорните точки е дека, покрај шестмина судии и претседателот на Врховниот касационен суд, највисокото судско тело во Србија, членови на ВСВ би биле „четворица истакнати правници-експерти со повеќе од десет години искуство во правните работи“ кои ќе ги избира Народното собрание.

Според одлуките на Уставот од 2006 година, во ВСВ членуваат министерот за правда и претседателот на Судската комисија на Народното собрание.

Токму новата кадровска процедура која многу адвокати ја гледаат како нова „продолжена рака“ на политичко влијание во судството, бидејќи нивниот избор зависи од одлуката на парламентарното мнозинство, а не од професијата, што треба да го направи судството во земјата независно од политичката надмоќ.

Спорови за целта и целта на референдумот

Сè се одвива со бројни спорови во кои политичарите и адвокатите ги кршат копјата во обид да испратат јасна волја до јавноста за тоа што всушност се одлучува.

Владејачките партии и највисоките владини функционери – од претседателот и премиерот до министрите – ги повикуваат граѓаните да го поддржат Законот за уставни промени, инсистирајќи дека ќе продолжат судските реформи во согласност со ЕУ, како услов за понатамошна реформа на правниот систем и „ подобри оценки и напредок”. Србија во процесот на европска интеграција “.

Но, стручната и политичката јавност имаат различни ставови за целта и целта на референдумот.

Вонпарламентарната опозиција нема договорени ставови и на крајот или го бојкотира референдумот или сугерира и повикува граѓаните да го отфрлат предлогот кој според нив би го зголемил влијанието на политиката врз судството.

Правниците, пак, посочуваат дека проблемот е делумно во „политичкиот процес кој води кон промена на Уставот“, а дека „обидот да се оддалечи парламентот од изборот на судии и обвинители е неуспешен обид“.

„Владата го прави ова затоа што сметаат дека оваа промена е целосно ирелевантна за извршување на нивната власт, а судството нема да стане трета власт“, ​​рече пензионираната професорка по право Весна Ракиќ Водинелиќ.

Според актуелниот Устав, на референдумот гласаат и граѓаните на Косово, но властите во Приштина не сакаат да обезбедат услови за гласање. Меѓународната заедница ја повика Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) „да ги собере гласачките ливчиња од гласачите кои живеат во Косово на претстојниот референдум“.

Ја повикуваме косовската влада да им дозволи на Србите во Косово да го остварат своето право на глас на изборите и изборните процеси во согласност со воспоставената практика“, се вели во денешното соопштение на Квинте и ЕУ.

Зачленете се и ќе добивате екслузивни вести од нашиот портал!